Hirdetés

A világ egyik legismertebb állata, a zsiráf is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) most frissített Vörös Listájának sebezhető kategóriájába, amely a kihalás által fenyegetett állatfajokat sorolja fel.

Gyorsan csökken a világ egyik legismertebb és legkedveltebb afrikai állatának egyedszáma. Tizenöt éve még mintegy 140 000 zsiráf (Giraffa camelopardalis) kóborolt Afrika síkságain és erdeiben. Mára ez a létszám több mint 40 százalékkal csökkent. A zsiráfok az afrikai szavannák emblematikus nagyvadai.

Mint annyi más faj esetében, a hanyatlás fő okai között szerepel az élőhely elvesztése, az élőhely feldarabolódása, a túlvadászat és az orvvadászat. Sajnos ezek együttesen lassan a „csendes" kihalás szélére sodorják ezt az ikonikus állatot. Ezért döntött úgy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), hogy a zsiráfot a Vörös Lista legújabb kiadásában fenyegetettből sebezhetővé minősíti át a zsiráf természetvédelmi státuszát.

Bár az új genetikai kutatások arra utalnak, hogy az eddig gondolt egy faj (és több alfaj) helyett négy zsiráffaj létezik, az IUCN egyelőre egy zsiráffajjal számol, amíg a taxonómiai kérdések véglegesen nem tisztázódnak.
foltos mintázatok. Nem egy, hanem 4 zsiráffaj van.foltos mintázatok. Nem egy, hanem 4 zsiráffaj van.

 „A zsiráfok az elfelejtett megafaunához tartoznak. Tényleg nem kapják meg azt a figyelmet, amelyet megérdemelnének. Ennek következtében a zsiráfokat veszély fenyegeti" – mondta Julian Fennessy, az IUCN zsiráfokkal és okapikkal foglalkozó csoportjának társelnöke.

Miért fordítanak a szükségesnél kevesebb figyelmet a zsiráfokra még a szakemberek is? „Valószínűleg egyszerűen átsiklik felettük az emberek figyelme" – mondta David O’Connor, a San Diegó-i állatkert természetvédelmi szakembere. „Annyira kézenfekvő a létük. A zsiráfok mindenütt ott vannak a gyerekkönyvektől kezdve az állatkertekig. Könnyen megláthatók, ezért az emberek nem is gondolják, hogy aggódni kellene értük. Pedig kell!"- irta a Zsiráfvédő Alapítvány.

Új madár- és növényfajok veszélyben

A vörös lista friss kiadása bő 85 ezer fajt sorol fel, közülük több mint 24 ezer a kihalás felé araszol. Hétszáznál is több, újonnan felfedezett madárfaj került a listára, 11 százalékuknak fennmaradása egy hajszálon függ. Egyikük, az antioquiai ökörszem veszélyeztetett státuszba került, mivel élőhelyének nagy része Kolumbiában egy tervezett gát építése miatt eltűnhet. A szigeteken a behurcolt fajok veszélyesek sok madárfajra.

A szürkepapagáj vagy jákópapagáj egyike a súlyos helyzetben lévő fajoknak. Kedvelt célpontja az orvvadászoknak, mivel igen beszédes és
hosszú életű házi kedvenc. Bizonyos régiókban állománya 99 százalékkal csökkent. Októberben azonban nemzetközi kereskedelmét
teljes egészében betiltották.

Az új vörös lista először értékeli ki a gabonafélék 233 vad rokonát. Kiderült, hogy sokukat az élőhelyükre benyomuló farmok veszélyeztetik. A vadon élő rokonok az új fajták termesztéséhez szükséges genetikai anyag létfontosságú forrásai. Segítségükkel a klímaváltozásnak és kártevőknek ellenállni képes fajták hozhatóak létre.

A mangó például fontos élelem a trópusokon, de a kutatók kiderítették, hogy négy mangófaj veszélyeztetett, míg a kalimantáni mangó már ki is halt. Szintén bajban vannak a napraforgó rokonai, többek között a Helianthus anomalus, amely sérülékeny státuszt kapott.

A csicseriborsó Iránban és Törökországban őshonos vad rokonait veszélyeztetettnek sorolták be élőhelyük gazdálkodás miatti átformálódása miatt, míg a spárga japán rokona (hamatamabouki) is ilyen státuszba került élőhelyének pusztulása miatt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás