A rovat kizárólagos támogatója

Benyújtotta lemondását Ángyán József, a VM parlamenti államtitkára. A felmondást nem indokolta – erősítette meg a hírt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki a lemondásáról hétfőn konzultál Orbán Viktorral. Az LMP szerint a magyar mezőgazdaságra maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak.

Mint azt a nol.hu-ra hivatkozva tegnap megírtuk, kilátásba helyezte lemondását Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Percekkel ezelőtt benyújtotta lemondását Ángyán József.

Agrárberkekben tudni vélik, hogy a szélsőségesen kisbirtok párti államtitkár egyre kellemetlenebb a vidék békéjét szorgalmazó, a társas vállalkozásokkal békülékenyebb hangot megütő tárca vezetésének. Ezért az elmúlt időszakban sorra váltották le, illetve távolították el a tárcától Ángyán embereit. Ezt elégelte meg szerdán az államtitkár.  Emlékeztettek arra is, hogy a most bemutatott Darányi-terv ugyan tartalmazza Ángyán József elképzeléseit, de már nem az eredeti, radikális változatot.

AZ LMP közleményben reagált a lemondás hírére. Mint írták Ángyán kakukktojásnak számított a kormányban, mert szakmai meggyőződését sosem helyezte politikai szempontok vagy érdekek mögé. A közlemény szerint lemondása azt jelenti, hogy a magyar mezőgazdaságra maffiaszerűen rátelepült, a politikával szoros kapcsolatban álló hálózatok győzelmet arattak. A párt közleményében kiemelte információik szerint lemondásának oka részben az a sokadik kirúgási hullám, ami a napokban végigsöpört a Vidékfejlesztési Minisztériumon, az Ángyán alá tartozó államtitkárságot sem kímélve.

A szakpolitikus kiválásával az LMP szerint végzetesen meggyengül az a szakmai stáb, amelynek a magyar vidékpolitika átformálása, egy fenntarthatóbb támogatási és gazdálkodási szisztéma megvalósítása lenne a feladata. Úgy is mondhatnánk: az agrikultúra helyett az agrobiznisz aratott sajnálatos részgyőzelmet.

Ángyán szakmai programjának lényege az volt, hogy a vidékfejlesztést a fejéről a talpára kell állítani: a 2004-es EU-csatlakozás óta kialakult, a nagybirtokrendszert és az agrár-nagyüzemeket kedvezményező támogatási rendszer helyett a vidék népességmegtartó képességét növelő, a helyben élő gazdálkodókat segítő, a természetkímélő gazdálkodási módok alkalmazására ösztönző támogatási rendszerre és szabályozókra van szükség. Ennek a filozófiának volt a lenyomata a minden társadalmi és szakmai egyeztetésen átesett vidékstratégia, amely már fél éve elkészült, ám elfogadva ma sincs. A halasztás oka az LMP szerint az a háttérben zajló lobbiharc, amelyet az Ángyán József által maffiaként említett nagygazdálkodói kör vív azért, hogy a vidékstratégia az eredeti formájában soha ne léphessen életbe, és ne zárja el a birtok- és forráskoncentrációt tovább fokozó, a vidék elsorvasztásában egyértelműen bűnös pénzáramok útját.

A napokban épp az LMP hívta fel a figyelmet arra, hogy az Orbán Viktor által bemutatott Darányi-terv – ami elvben a még el sem fogadott vidékfejlesztési stratégia végrehajtási keretprogramja – valójában csupán egy PR-blöff, ami a stratégia kilúgozásának, a kormányzat agrárügyi semmittevésének elleplezését szolgálja. Ángyán József távozása felérne annak nyílt beismerésével, hogy az általa képviselt értékrend és program vereséget szenvedett. Ángyán távozását sajnálatosnak, a kapitulációt pedig megbocsáthatatlan hibának tartjuk; ismét bebizonyosodott, hogy a kormány még azt a néhány választási ígéretet sem kívánja betartani, amelyek nyilvánosságra hozásával a szavazóit annak idején megtisztelte.

A vidéket kizsákmányoló, nagybirtokos lobbi győzött

A Jobbik megdöbbenéssel értesült, hogy Ángyán József lemondott a Vidékfejlesztési Minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéről. Megítélésünk szerint az ő esetleges távozásával a kormánynak a 2010. évi választások előtt meghirdetett – és hivatalosan még most is létező – agrárpolitikájának a leghitelesebb, legelkötelezettebb és legnagyobb szakértelemmel bíró tagja esne ki a minisztériumi vezetésből. Az a folyamat, amely vélhetően az államtitkár döntéséhez vezetett, már jó ideje látható volt. Míg ugyanis szavakban a kormány mindvégig a családi gazdaságok fontosságát hangoztatta, addig a szaktárca intézkedéseivel pontosan ennek az ellenkezőjét – a nagybirtok rendszer erősítését – szolgálta.
Erre példa az állami földek jelenleg is folyó bérbeadásának a gyakorlata. Az állami tulajdonban lévő földeket ugyanis az esetek döntő többségében nem az arra valóban rászoruló családi gazdaságok részére adják bérbe, hanem ismételten a posztszocialista, állampárti eredetű nagygazdaságok hajdani elvtársainak, a jelenlegi földbirtokosoknak. Ez ellen a gyakorlati agrárpolitika ellen a magyar nép és a magyar föld védelme érdekében a Jobbik a leghatározottabban tiltakozik.
Sajnos e folyamatok nem minden előzmény nélküliek, visszavezethetőek az első Orbán-kormány idején privatizált 12 nagy mezőgazdasági kombinát privatizációjára (a szakmában csak piszkos tizenkettőknek nevezett nagygazdasági körre), illetve azoknak a tulajdonosi hátterére. Határozottan leszögezzük, hogy nincs jobb- vagy baloldali nagybirtok, hanem csak nagybirtok létezik, amelynek léte a magyar nép érdekei ellen való.
A jelenlegi helyzet kódolva volt a Vidékfejlesztési Minisztérium legfelsőbb szintű vezetőinek – a miniszternek és az államtitkároknak – a kiválasztása által. Az egyetlen kivétel volt Ángyán József, a többi ugyanis a nagybirtokosok érdekköréhez tartozik, illetve azoknak a bábja. A kialakult helyzetre tekintett felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy a minisztérium legfelsőbb vezetői szintjén hajtson végre személyi változtatásokat, különben ennek hiánya a meghirdetett Darányi Ignác tervben leírtak hitelességét is megkérdőjelezi.
A Jobbik véleménye szerint Ángyán József távozásával világossá vált, hogy a kormány eldöntötte a vitát, ami a szaktárcán belül régóta jelen volt, azaz a kis és közepes családi gazdaságok helyett a kizárólagosan profitérdekelt tőkés társaságokat részesíti előnyben. Ezek a társaságok eddig is kizsákmányolták a magyar termőföldet, ráadásul nevetségesen kevés bérleti díjat fizetnek az állami földek után. Ők viszik el a támogatások nagy részét, miközben munkahelyet alig teremtenek, továbbá nem érdekük az élelmiszer-feldolgozó ipar feltámasztása és a vidéki Magyarország megerősödése sem. Kijelenthető, hogy a Fidesz tovább megy azon a vidékellenes úton, amit a szocialista elődeik kitapostak.
Varga Géza országgyűlési képviselő, a Jobbik mezőgazdasági kabinetjének elnöke, Magyar Zoltán országgyűlési képviselő

Kapcsolódó anyagok:

Környezetvédelem – vízügy: 236:14

A vidék élni akar, Magyarország megújul

Újabb kiállások Ángyán mellett

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás