Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Az idén végleg veszélybe került az olimpiai játékok szellemisége azzal, hogy a fenntartható fejlődés nevében és a legzöldebb olimpiai cím kivívása mellett olyan szponzorokkal paktáltak le az olimpia szervezői, akik a célokkal ellentmondásos tevékenységet folytatnak. Az egyik dobogós a British Petrol.

Sorozatunkban kilenc olyan céget mutatunk be, akik élen járnak az emberi jogok megsértésében vagy olyan környezeti károkat okoztak vagy bűncselekményekkel vádolhatók, amelyek helyrehozhatatlanok. Ezekből hárman zöldrefestés versenyszámban, akár a dobogó legtetejére is állhatnának. Egy vegyiparcég, a világ vezető bányavállalata és egy olajipari érdekeltségű cég. A három társaság mind a múltjával, a jelenével és a jövőbeni terveivel nem a fenntartható fejlődést szimbolizálja. Ennek ellenére az olimpiai szervezők méltónak tartották őket arra, hogy pénzükkel az olimpiát támogassák, ezáltal nevüket az elkövetkező években a legzöldebbnek tartott olimpiával emlegessék egy lapon. Ezt akár hívhatnánk zöldcinizmusnak is. Az olimpiai szellemiségével pedig nem fér össze, hogy az emberi jogok megsértésével vádolt (és bizonyított) és ökológiai katasztrófát okozó cégek az olimpia szervezőinek a támogatásával mossák tisztára a nevüket.

1. rész British Petrol

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró torony 2010. április 20-án robbant fel a Mexikói – öbölben és a robbanás következtében meghalt 11 munkás és több millió hordó olaj ömlött a tengerbe. Az öböl élővilága azóta sem tért magához, sőt az eltelt idő azt bizonyítja, hogy bizonyos fajok végleg veszélybe kerültek. 2010 nyarán a NOB a BP-vel nem bontotta fel a szponzori szerződést, hanem a londoni szervezőkre hárította a felelősséget, hogy eldöntse, hogy a BP lenne e az, aki leginkább képviselheti a Földön az egyik legfenntarthatóbb vállalatot.

Továbbá a BP beszállt egy tőke intenzív (125 milliárd kanadai dollár értékű) olajhomok kitermelésbe Kanadában, mely akár klímakatasztrófához is vezethet majd a jövőben. Az USA-ban pedig az olajpala termelésbe akar a jövőben bekapcsolódni. Ez a nem hagyományos kőolaj kitermelés jóval energia-igényesebb, mint a hagyományos olajtermelés. Az olajhomok kitermelése háromszor, az olajpala kitermelése pedig nyolcszor akkora szénkibocsátással is járhat. Élőhelyeket veszélyeztet, erdőirtással jár, és veszélyezteti a környék vizes ökoszisztémáját. Az olajhomok kitermelése vízigényes, átlagosan egy hordó olaj kitermeléséhez 3, míg olajpala esetén 2-5 hordónyi vízre van szükség. A technológia által kibocsátott szennyvíz toxikus, ezért veszélyben van a talaj és a talajvíz is. A hagyományos termelésnél pedig sokkal jelentősebb szén-dioxid kibocsátással jár a kitermelés. Kén-dioxidot, nitrogén oxidokat, szén-dioxidot és más szennyezőanyagot juttat majd a levegőbe. Ezek a klímabűnözők pedig álságosan „etikus olajnak” nevezték el ezt a fajta kitermelést, utalva az arab nők jogaira.

2011-ben a Mexikói – öböl területén élő emberek és kanadai lakosok több ezer mérföldet utaztak a londoni olimpiai közgyűlésre, hogy elmondják álláspontjukat, de nem engedték be őket a szervezők, így csak az épület előtt tüntethettek. A londoni nyári játékok szervezői nem voltak arra kíváncsiak, hogy a BP tevékenysége által Kanadában Magyarországtól másfélszer nagyobb területen az emberek egészsége, környezete, megélhetése kerül veszélybe, továbbá elfogadta azt az érvet a BP-től, hogy a szennyezett öböl nagy része már megtisztult, de azokkal a tényekkel nem foglalkozott például, hogy folyamtosan jönnek ki független tanulmányok a tömeges fajpusztulásokról és ökológiai károkról.

A BP nemrég eladta a napelem gyárát, és a bio-üzemanyaggal kezdett foglalkozni, mely pedig összefüggésbe van esőerdőirtással, a növekvő globális élelmiszerárakkal és hiánnyal.

A zöldrefestés ára: 
Ötezer autó üzemeltetése az olimpia alatt
korszerű üzemanyagok és kenőanyagok
biotechnológiai bevetése: 3 fajta bio-üzemanyag és bio-kenőanyagok
A BP által csak a "következő generációs" bio-üzemanyagoknak elnevezett termékei az olimpiára:  energiafű, vagyis cellulóz etanol, cukor dízel és biobutanol. Ez utóbbi; növényi cukrokat erjesztenek egy speciális baktérium segítségével. Ez ma a világon a legnagyobb energiasűrűségű bio-üzemanyag. Ma az autók három százaléka tud közlekedni bio-üzemanyaggal és ennek a pár százaléknak a hét százalékának bioüzemanyaggal való ellátását tudják vállalni 2030-ra. Ez az igazi zöldrefestés.

A Mexikói-öböl katasztrófáról és a leendő, valószínűleg klímakatasztrófához vezető beruházásaikról a figyelmet tökéletesen eltereli a mostani olimpia.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás