Hirdetés
Forrás: GreenProfit

Az idei nyári olimpia „zöld” hírét tovább csorbítja a Dow Chemical vegyipari óriás. Ez a vállalat felelős a világ egyik legsúlyosabb ipari balesetéért, melynek mérgező következményeit a mai napig nem számolták fel, így lassan 30 éve tart Bhopalban az a környezeti és emberi katasztrófa, amit okoztak.

1984. december 3-án éjszaka az Union Carbide India Limited Indiában, Madhya Pradeshben lévő bhopali rovar- és gyomirtó szereket és egyéb vegyi anyagokat előállító gyárból mérgező gáz szabadult ki. A szivárgás során 42 tonna metil-izocianát (MIC gáz) és egyéb mérgező anyag került a levegőbe, ami körülbelül 8-10 ezer ember azonnali halálát okozta és az óta 25 ezer ember halt meg az ipari katasztrófa következtében, továbbá félmillió ember súlyosan megsérült. Legalább 150.000 helybéli szenvedett maradandó károsodást. Hajnalban a Union Carbide üzeméből fehér felhő szállt fel, de senki nem sejtette, hogy ez a füst hamarosan emberek ezreinek halálát okozza. A mérgező felhő rövid idő alatt ráterült a város jelentős részére, és a szélcsendben kb. 40 négyzetkilométernyi területen nagy mérgezőanyag-koncentráció alakult ki. Az emberek arra ébredtek, hogy nem kapnak levegőt, fuldokolnak. Pillanatok alatt pánik tört ki, sérültek ezrei lepték el a kórházakat. Az emberek összeestek, a mérgező gáztól kivörösödött és szúrt a szemük, aztán görcsös hányás tört rájuk, végül vagy iszonyú kínok között meghaltak, vagy megvakultak. Az orvosok azonnal megállapították, hogy mérgezéssel van dolguk, de hogy mi a szer, azt akkor nem árulta el a cég. Sokaknak arra sem volt ereje, hogy orvoshoz menjen, az áldozatok egyharmada gyermek volt.

Mivel a cég a súlyos baleset után sem állította helyre a környezetet, a mai napig nagyon magas a méreg koncentrációja a környéken. A talajban, az ivóvízben, a növényekben, az állatokban és az emberek szervezetében egyaránt. A MIC idegrendszeri, máj- és vesekárosodást okozott, és szörnyű hatását még most is kifejti, hisz több ezer ember még napjainkban is csak toxikus ivóvízhez jut. Emiatt még mindig nagy a halva szülések, a fogyatékkal vagy rákbetegséggel születések aránya.

Az Union Carbide peszticidgyárában történt baleset miatt nem volt a cégre és vezetőire nézve semmilyen felelősségre vonás. Az orvosi és a katasztrófával kapcsolatos jelentések az óta sem nyilvánosak. A vegyipari multinacionális cég 1989-ben felajánlott 490 millió dollár kártérítést, ám az összeg az áldozatok kórházi kezelésének költségeit sem fedezte volna, így nem fogadta el az indiai kormány. A Union Carbide-ot 2001-ben vásárolta meg a Dow Chemical.

2011 decemberében az indiai kormány bojkottal fenyegette meg az olimpia szervezőit, viszont az Indiai Olimpiai Szövetség (IOA) nem határolódott el a londoni játékokon való szerepléstől. India 80 százaléka elítéli az IOA-t, hisz most nyomást tudtak volna gyakorolni a Dow Chemicalra, aki 1984 óta semmit nem tett a bűnösök kézre kerítéséért és nem tett semmit sem a környezet helyreállításáért. Dow, aki nem csak a zöldrefestés dobogós helyezettje, hanem az olimpia legetikátlanabb szponzora a paraolimpia kiemelt támogatójaként is, felhívja a figyelmet arra, hogy a NOB-nak szigorúbb iránymutatásokat kell írnia a jövőben arra, hogy ki vállalhat szponzorságot és a beszállítókkal kapcsolatban is elő kell írni egy etikai kódexet. A LOCOG azzal hárította el az indiai kormány kérését, hogy azért nem bontja fel a Dow-val a szerződést, mert az olimpia szellemisége nem engedi, hogy egy másik ország belügyébe beleavatkozzon. A britek nagy többsége elítélte a szervezetek hozzáállását és azzal vádolták meg a szervezőket, hogy még mindig gyarmatként tekintenek Indiára.

A 2011. decemberi LOCOG közgyűlésen, ahol nem határolódott el a NOB és a londoni szervezők az emberiség történetének az egyik legtragikusabb ipari katasztrófájának okozójától, ezért a fenntartható bizottság egyik tagja Meredith Alexander lelkiismereti okokból lemondott a posztjáról. Meredith Alexander részt vett azon a tüntetésen is, amit pár nappal a hivatalos megnyitó előtt tartottak a Trafalgar téren, amely a Dow, BP és hasonló cégek ellen szólt, akik valamilyen emberiség elleni büntettet követtek el a múltban, legyen az a környezet ellen vagy megsértették az emberi jogokat. Ezen a tüntetésen 7 tüntetőt állítottak elő, mert greenwashing – zöldrefestés olimpiai számban az olimpiai aranyérem másolatával jelképesen dobogóra állították a cégeket. A hamis olimpiai arany másolatának az átadása után zöld pudinggal öntötték le a cégeket, vagyis az őket megformáló aktivistákat. Ekkor 25 rendőr lepte el a teret és letartóztatták azokat az aktivistákat, akik részt vettek az előadásban. Vagyis akik megsértették a szponzorok jó hírét, de az ok, amiért elvitték őket, a Trafalgar tér megrongálása volt, mert a pudingra azt hitték, hogy festék.

2011 decembere óta több tüntetés volt a londoni olimpiai közgyűlés ellen, emiatt a LOCOG és a NOB nevében március 30-án, Lord Coe nyilatkozatot tett: "Az Egyesült Királyság olyan demokratikus ország, ahol hagyománya van a békés tüntetéseknek, és elfogadott, amíg a közrendet nem zavarja”. Ezt be is tartották a tüntetők, hisz az olimpia hivatalos megnyitója előtti demonstráción nem vétettek a tüntetők a közrend ellen, csak a NOB, LOCOG és a cégek etikátlan magatartására hívták fel a figyelmet.

A világ közvéleménye tavaly tél óta ismét a bhopali katasztrófa több százezer áldozatára figyel. A londoni tüntetésekhez vezető környezetvédő szervezetek csatlakoztak, mint például a Greenpeace. Az avaaz.org rendszeren keresztül pedig az indiai belügyminisztérium kiemelt támogatásával globális aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy a Dow végre kártalanítsa a túlélőket, ítéljék el őket emberiség elleni váddal, gyilkosság miatt, ahogy ezt tették Nünbergben, vagyis keressenek felelősöket és nem utolsó sorban ismét élhető legyen Bhopal, hogy az ott élők is élhessenek az egészséges élethez való joggal. Az indiai bíróság pedig keresi a jogalapot arra, hogy nemzetközi bíróság elé állítsák a céget. Írd alá te is petíciót!

Egy nappal a hivatalos olimpiai megnyitó előtt Indiában is olimpiát rendeztek, paraolimpiát fogyatékos gyerekeknek. Az idei olimpia aranyérem másolatát adták át a gyerekeknek, de annyiban tért el az eredetitől, hogy a Dow emblémája is rajta volt. Ezt az olimpiát nem támogatta a Dow, de az olimpián a paraolimpia főszponzora is. Nem tartotta etikátlannak a cég, hogy az olimpia ezen részében is jelen legyen.

A zöldrefestés és az etikai ránctalanítás ára:

7 millió angol font és a képen látható stadion burkolata

Távlati célja az emberiségnek az lehet, hogy az óriási pénzzel és hatalommal rendelkező multinacionális cégeket hasonló esetben, akár a világ legszegényebb országában is felelősségre lehessen vonni.

A cég Magyarországon is jelen van. 1989-ben Donichem Vegyipari Kft néven alapított céget, majd 1992-től tevékenységét Dow Hungary néven folytatta. A balatonfűzfői styrofoam (polisztirolhab) üzemben van érdekeltsége.

Nézd meg a bhopali olimpiát és a tüntetéseket képekben>>>

Kapcsolódó anyagok:

Zöldrefestés olimpiai dobogósai: 1. rész: BP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás