Hirdetés

Megtalálta a Földművelésügyi Minisztérium azokat, akik megváltást hozva a kétmillió allergiásnak „lehajolnak, és tényleg kihúzzák” a gyomnövényt: ők a civilek, beleértve a középiskolásokat vagy a grátisz besegítő polgárőröket. Az áthárított tennivaló mellé a civilek akár 5 millió forintot kaphatnak majd gépekre, ezzel 642 millió forint is elmehet közpénzből fűkaszára és fűnyíróra, miközben nincs garancia arra, hogy parlagfű helyett nem a saját telkét nyírja majd vele egy-egy élelmesebb „civil”. Vagy pénzért a másét.

642 millió forintot újra a parlagfű elleni védekezés csataterébe állítja a kormány” – mondta némi képzavarral, de nagy lelkesedéssel Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ellenőrző albizottsági ülésén. A bizottsági ülés renoméját erősen amortizálta, hogy a fideszes tagok el sem jöttek „egyéb halaszthatatlan elfoglaltságra” hivatkozva, amivel a határozatképességet helyből elintézték. Így az ellenőrző albizottság jobb híján átalakult „konzultációs beszélgetéssé”, amiről az ellenőrizendő Fazekas Sándor földművelésügyi- és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter már legálisan távol maradhatott. Ezt valahogy előre megsejtette a két kormánytag, mivel államtitkárokat és osztályvezetőket küldve maguk helyett, meg sem jelentek az ülésen.

Csak nagyvonalúan: hagyjuk, ami eddig történt

A súlytalan konzultációvá lefokozott ellenőrző ülés egyik napirendi pontja volt a beszámoló a parlagfű elleni védekezés 2014. évi tapasztalatairól, illetve az erre civileknek kiírt idei pályázatokról. A pollenek elleni harc tavalyi tapasztalatait végül nem ismerhettük meg, mert a Fazekas Sándor beugrójaként megjelent államtitkár lazán azzal kezdte: ami eddig történt, azt hagyjuk, arról „nem szeretnének vitatkozni”, lényeg, hogy „a téma előkerült, a civil társadalom megbolydult”. Nagy István ezzel vélhetően azt írta körül diplomatikusan, amit a Parlagfűpollen No Egyesület tudott meg a TASZ segítségével bírósági úton: a parlagfű elleni küzdelemre 177 ezer adózó egyszázalékos felajánlásaiból összegyűlt 1,1 milliárd forintból 642 milliót más célokra csoportosítottak át, a maradékot pedig felélték az állami szervek rezsire, cipőtisztító gépre és gémkapocsra, mint ahogy arról a hvg.hu beszámolt.

FOLYTATÁS A HVG:HU-n >>>

 

Kiborult a parlagfű bili: kitálaltak a hivatalnokok

Kiborult a parlagfű bili: kitálaltak a hivatalnokok

Tényleg a parlagfűmentesítésre szánt pénz fedezett minden olyan kiadást, amelynek köze nem volt hozzá, azt meg utólag találták csak ki, hogy milyen ürüggyel kapcsolják a beszerzéseket az allergiások érdekében folytatott harchoz – erősítette meg a hvg.hu cikksorozatában feltárt visszaéléseket több állami alkalmazott. Azért borították a bilit, mert bár a minisztérium most utólag felelősöket keres, szerintük a közpénz a rendszer hibái miatt folyik el, és trükközés nélkül a napi munkájukat sem tudnák elvégezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás