A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy nemzetközi szakembergárda a Londoni Zoológiai Társaság vezetésével közzétette új jelentését, amely körvonalazza a hajnani gibbon megmentéséhez szükséges legfontosabb lépéseket.

A kínai Hajnan-sziget erdejének kevesebb, mint 20 négyzetkilométeres területén élő, csupán 25 egyed révén a kritikusan veszélyeztetett főemlős az egyik legritkább állat a Földön.  Az utolsó, még életben lévő gibbonpopuláció csak három szociális csoportot ölel fel, amelyekben a nőstények és hímek hajnalonta még mindig duettet énekelnek. A hajnani gibbont (Nomascus hainanus) elszigeteltsége és populációjának apró mérete miatt súlyosan fenyegeti a kihalás, az első emberszabású emlősfaj lehet, amelyet az emberi tevékenység eltöröl a Föld színéről.

A szakemberek abban reménykednek, az átfogó jelentés azonnali és hatékony cselekvésre sarkallja majd a hatóságokat és a közösségeket. Samuel Turvey, a társaság szakembere kifejtette, a gibbonfaj jövőjének biztosítása az emlősvédelem egyik legfontosabb globális prioritása. Ha már most sor kerül a megfelelő lépésekre, a faj még megmenthető.  A jelentés több mint 40 kulcsfontosságú eljárást azonosít, amellyel növelni lehetne a gibbonok egyedszámát és biztosítható hosszú távú túlélésük. Ilyenek többek között a még élő egyedek megfigyelését biztosító rendszerek bővítése, lakókörzetük növelésére lombozati folyosók létrehozása a feltöredezett erdőfoltok között, valamint az erdős területeken az emberi behatások mértékének csökkentése.

Hajnani gibbon fotó: AFP

Az ötvenes években még több mint 2000 hajnani gibbon élt a természetben. A 20. században egyedszámukat a vadászat és erdei élőhelyük irtása megtizedelte. A nyolcvanas évekre csak 30-an maradtak. Míg mind a gibbon, mind élőhelye védelmet élvez a kínai törvények égisze alatt, továbbra is potenciálisan veszélyezteti őket az emberi tevékenység, valamint az összekapcsolódó erdei élőhelyek hiánya, ami gátja populációs terjedésüknek. A kutatók szerint egy tájfun vagy egy járvány mindenestül eltörölheti a maroknyi populációt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás