A rovat kizárólagos támogatója

Ukrajna folyamatosan meghosszabbítja a szovjet időszakban épült és mára elavult 15 atomrektorának lejáró élettartamát. Teszi ezt a saját állampolgárai, a szomszédos országok megkérdezése nélkül, a nemzetközi jog figyelmen kívül hagyásával. Ez a mi biztonságunkról is szól. Ma dönt az ukrán bíróság, hogy becsületsértés-e elmondani az igazat az elöregedő atomrektorokról.

Ukrajna jelenleg 15 szovjet típusú atomreaktort üzemeltet, amelyek eredetileg tervezett élettartama napjainkban jár le. Mindegyik üzemidejét szeretnék meghosszabbítani további 20 évvel. Ebben az évben 2 rektor hosszabbításáról döntenek, a dél-ukrajnai 2-es, és a zaporizsjai 1-es reaktorról. Ezek a döntések megfelelő biztonsági átvilágítás, társadalmi vita vagy egyáltalán a lehetséges alternatívák megvitatása nélkül történnek.

A nemzetközi jog – az Espooi egyezmény – szerint Ukrajnának a döntések előtt ki kellene kérni a szomszédos országok és polgáraik véleményét. Öt ország kormánya kért már információt a hosszabbításokkal kapcsolatban, de Ukrajna hallgatásba burkolózik. Az élettartam hosszabbítások növelik Ukrajna függőségét Oroszországtól: orosz mérnökök tartják karban a reaktorokat, orosz technológiát és fűtőanyagot használnak, az elhasznált fűtőanyag legnagyobb részét pedig Oroszországba küldik vissza. 

EU-s közpénzt, a mi adóforintjainkat költik a reaktorok javítására, hogy továbbra is működhessenek. Az Euratom és az Európai Újjáépítése és Befektetési Bank (EBRD) egyenként több mint 300 millió eurót (90 milliárd forintot) biztosít erre. Az első részleteket már el is utalták annak ellenére, hogy Ukrajna az Euratom és EBRD saját hitelfeltételeinek sem felelt meg.
Nem ülhetünk ölbe tett kézzel, miközben Ukrajna egy újabb nukleáris katasztrófa veszélyével fenyeget!

 És mit tehetünk mi?
 

A megoldás

Az európai hiteleket és az élettartam hosszabbítást fel kell függeszteni a megfelelő hatásvizsgálatok elvégzéséig. Ezeket a nemzetközi jog betartása és megfelelő társadalmi vita kell kísérje.  El kell kezdeni a nukleáris energia valódi, hatékony és biztonságos alternatíváin dolgozni, mert eközben az Ukrajna a leginkább energiapazarló gazdaságával rendelkezik. Ez hozhatja csak el a biztonságot az egész régió számra és a függetlenséget Oroszországtól.

Csatlakozz a Magyar Természetvédők Szövetsége kampányához >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás