Hirdetés
Forrás: 444.hu

A francia szenátus egyhangúlag bólintott rá arra a törvényre, melynek értelmében a nagyobb francia szupermarketek a jövőben kötelezően jótékonysági szervezeteknek és élelmiszerbankoknak kell hogy felajánlják a megmaradt élelmiszereket. Persze minőségtől függően – amit nem lehet már emberi fogyasztásra felhasználni, abból állati takarmány lehet.

A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletek esetében érvényes, és egy vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat. A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal, azok így a jövőben jobban tudnak majd tervezni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű ételre számíthatnak, ezzel pedig reményeik szerint javul majd hatékonyságuk is. 

Az ötlet egy társadalmi kezdeményezésből indult, a petíciót elindító képviselő most már azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk.  A francia javaslat nyomán tavaly májusban a 444.hu is részletes cikkben nézett utána, hogy mi a helyzet Magyarországon, ahol évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. (via Independent)

 

Évi 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki

Évi 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki

Magyarországon részletes kutatás készül arról, hogy mennyi fogyasztható élelmiszer kerül a kukákba.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: egy korábbi európai kutatás szerint itthon körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el egy évben. Hozzátette, tavaly ősszel létrejött egy munkacsoport az Agrárgazdasági Kutatóintézetben azzal a céllal, hogy egyrészt felmérje az itthoni helyzetet, másrészt kidolgozza azokat a javaslatokat, amelyek alapján hatékonyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

 

Kapcsolódó anyagok:

Giga bírság vagy börtön élelmiszer pazarlásért

Hogyan pazaroljuk az élelmiszert?

Évi 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki

Így bánnak az osztrákok az élelmiszerhulladékkal

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás