Hirdetés

Helyi lakosok a Fiatal Föld Barátai Norvégia vezetésével napok óta magukat a gépekhez láncolva tiltakoznak a nyugat-norvégiai Førde-fjord mentén tervezett bánya munkálatainak megkezdése ellen. A kampányhoz csatlakozva a Magyar Természetvédők Szövetsége levélben fordult a norvég nagykövethez, hogy tegyen meg mindent a beruházás engedélyének visszavonásáért.

Tavaly áprilisban a norvég kormány halálra ítélte világhírű fjordjainak egyikét, a Førde-fjordot azzal, hogy megadta az engedélyt a Nordic Mining vállalatnak, hogy színesfém bányászatba kezdjen az Engebø-hegységben, továbbá engedélyt adott arra, hogy a bányászati hulladékot egy közeli, páratlan szépségű fjordban rakják le. Mintegy 200 millió tonna nehézfém tartalmú mérgező hulladék elhelyezése várható a Førde-fjordban a következő 50 év során, ha a jelenleg tesztfázisban levő beruházás folytatódik. Ez a fjord szaporodási helye számos veszélyeztetett fajnak, köztük az atlanti lazacnak, angolnáknak és az elmúlt hetekben partjainál gyilkos bálnát, valamint réti sast is megfigyeltek.

A beruházás elleni megmozdulások február elején kezdődtek. Minden nap újabb aktivistákat távolítottak el és tartoztattak le a rendőrök polgári engedetlenség miatt, fejenként 1000 eurónyi (több mint 300 ezer forintnyi) büntetést szabtak ki rájuk. Az elmúlt napokban annak ellenére indították be a gépeket, hogy az aktivisták hozzájuk voltak láncolva. Ennek ellenére a tiltakozók folytatják az ellenállást. Ez egy teljesen elfogadhatatlan beruházás, semmiképpen nem szabad megvalósulnia. A helyi lakosok, tengerbiológus kutatók, környezetvédők évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a mérgező bányászati hulladék elpusztítsa a Førde-fjord élővilágát. Úgy érezzük, hogy ez hazánk természeti értékei elleni bűntett, amely veszélyezteti a biológiai sokféleséget, beleértve Norvégia értékes halállományát. Nem nézhetjük tétlenül, hogy bevonulnak a gépek, ezért folytatjuk az ellenállást – mondta Ingrid Skjoldvær, a Fiatal Föld Barátai Norvégia elnöke.

A bányászati hulladék lerakására vonatkozó a norvég kormány által kiadott engedély ellentétes a norvég és a nemzetközi jogszabályokkal és megszegi az EU Víz Keretirányelvét. A nagybányai ciánszennyezés, valamint a kolontári vörösiszap-katasztrófa során már mi is megtapasztalhattuk, milyen komoly pusztításokat okozhatnak egyes bányászati tevékenységek. Éppen ezért csatlakoztunk norvég testvérszervezetünk küzdelméhez és levélben fordultunk Norvégia budapesti nagykövetéhez, tegyen meg mindent a munkálatok azonnali leállításáért és a bányászati hulladék fjordban történő elhelyezésére vonatkozó engedély visszavonásáért – tette hozzá Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország ügyvezető elnöke.

 

 
 
Norvégia egyike annak az öt országnak a világon, ahol továbbra is napi gyakorlat a bányászati hulladék tengerbe helyezése, Európában viszont csupán Norvégia folytatja ezt a környezetpusztító tevékenységet. Tengerkutatók, környezetvédő szervezetek, halászok és a lapp rénszarvas pásztorok közösen tiltakoznak a beruházás ellen.
 

A Föld Barátai Európa számos tagszervezete – köztük a Magyar Természetvédők Szövetsége – szintén csatlakozott a szolidaritási kampányhoz – mondta Kis Klára, a Magyar Természetvédők Szövetsége természetvédelmi programfelelőse. A beruházás elleni tiltakozás, a természet védelméért szóló helyi küzdelmeket megörökítő Keepers (Az Őrzők) című fotóalbum és kiállítás emblematikus kampánya.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás