Hirdetés

Műanyag hulladékkal volt tele a januárban partra vetődött ámbráscetek gyomra. Albatroszok pedig öngyújtóval és kupakokkal etették tévedésből fiókáikat, nem élték túl.

Január végén ámbrás cetek vetődtek partra Németországban az Északi-tengernél. Az állatok mindegyike elpusztult. A 13 ámbráscetet aztán felboncolták és döbbenettel tapasztalták az állatorvosok, hogy gyomruk tele volt műanyag hulladékkal. Volt a cetek hasában 13 méteres halászháló, 70 centiméteres műanyag darab, amely valaha egy autó borítását szolgálta és számtalan műanyag doboz darabja, petpalack aprócska részletei. Ezek a hulladékok valószínűleg a zsákmányul ejtett állatok, például tintahalak belsőjében lehettek és így kerültek az ámbráscetek gyomrába.

A Schleswig-Holstein tartomány környezetvédelmi minisztere szerint a felboncolt állatokban talált rettenetes mennyiségű műanyag szemét is jelzi, hogy mi az eredménye a műanyag orientált világunknak. „Az állatok az elszenvedői a mi világunknak és szenvednek a szemetünktől, teli lesz a gyomruk a hulladékokkal és ettől haldokolnak is” – mondta Nicola Hodgins, a Bálnák és Delfinek védelmére létrehozott Alap munkatársa. „Míg a nagyobb hulladékok azonnali problémákat okoznak és elzárhatják a bélcsatornájukat, addig a kisebb darabkák számos krónikus betegség kialakulásáért felelősek a cetek világában, és nem csak azoknak akik szívó mechanizmussal táplálkoznak” – tette hozzá. Sajnos nem ez az első eset, amikor cetek gyomrából ilyen mennyiségben tártak fel műanyag hulladékokat.

2011-ben egy ámbráscet teteme sodródott a görög Mykonos-szigeténél. Az állat gyomra rettenetesen tömött volt, ezért kezdetben azt hitték az orvosok, hogy megehetett egy hatalmas tintahalat, azonban a boncolásnál kiderült, hogy a hasában 100 műanyag zacskó és számtalan műanyag darab rekedt meg. Hasonló példákra bárhol lehet akadni.  

MIDWAY a Message from the Gyre : a short film by Chris Jordan from Midway on Vimeo.

Nemrégiben egy fotós a Midway–szigeteknél fotózott le egy albatrosz fészket, amelyben a fiókáknak már csak a tetemei maradtak. Az albatrosz szülők tévedésből a tengeren úszó zacskódarabokkal, kupakokkal, öngyújtóval és más hulladékokkal etették a fiókáikat, amelyek az alultápláltság miatt elpusztultak – írta a theguardian.com.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás