A rovat kizárólagos támogatója

Csaknem 9.4 millió tonna glifozát gyomirtót szórtak ki 1974 óta Európában. Az általános mezőgazdasági szerről azonban nemrégiben a WHO rákkutatói közleményt adtak ki, hogy feltehetően rákkeltő, ami azért is félelemre ad okot, mert egy tömeges laborteszt szerint az európai emberek jelentős részénél kimutatható volt a vizeletben, tehát jelen van a szervezetünkben.

Júniusban lejár a glifozát gyomirtó engedélye, ezért most ismét aktuálissá válik a kérdés, hogy vajon az európaiak támogatják-e ezt a rákkeltőnek minősített, erős gyomirtó szert. A Yougov poll közvélemény kutatása hétezernél több európait kérdezett meg, és csaknem a 2/3-uk kitiltaná a gyomirtót az öreg kontinensről.
Az olaszok háromnegyede, a németek 70 százaléka, a franciák 60 százaléka és a britek 56 százaléka tiltaná ki az európai mezőgazdaságból – a felmérést öt országban végezte el több mint 7000 ember megkérdezésével a Yougov közvélemény kutató cég.

A glifozát betiltása ellen Strassbourgban is harcolnak.

Csaknem 150 képviselő adott le a napokban vizeletmintát, hogy vizsgálják meg, van-e a szervezetükben gyomirtó származék. Korábbi tesztekkel már 18 uniós államban vizsgálták meg az emberek vizeletét, amelyből kiderült, hogy a legtöbbjükben jelen vannak a gyomirtó szer maradványai, sőt az angol kenyerek 60 százalékában is találtak glifozátot, de voltak pozitív eredménnyel zárult vizsgálatok Németország legjobban eladott 14 sörénél is. A közvéleménykutatás egyértelműen jelzi, hogy az európaiak nem kérnek a glifozátból és nem akarják, hogy a gyomirtó 2031 júniusáig jelen legyen a mezőgazdaságban és így a szervezetükben.

A glifozát a legsikeresebb Monsanto, Dow és Syngenta által készített gyomirtók egyike, amely erősen megosztja a tudományos köröket. Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatói úgy vélekedtek, hogy „feltehetően rákkeltő hatása van az emberekre”, míg az unió Európai Élelmiszer Biztonsági Hivatala épp az ellenkezőjét nyilatkozta, sőt a tervek szerint újabb 15 éven át zöld utat kap a glifozát gyomirtó az európai földeken. Európában több állam is ellenzi a gyomirtó újraengedélyeztetését, és bíznak abban, hogy a közvéleménykutatás újabb ütőkártyát adhat a környezetvédő ellenzék kezébe, valamint egyre több országot bírnak belátásra. A Tanács egyik névtelenül nyilatkozó forrása jelezte, hogy „mindent megtesznek annak érdekében, hogy konszenzus alakuljon ki az ügyben a tagállamok között.

Minden lehetőség az asztalon hever és minden oldalról megvizsgálják majd a kérdést”.

http://greenr.blog.hu/2015/03/29/a_gmo_lobbista_szerint_a_gyomirtot_meg_lehet_inni_a_tv_musorban_megkinaljak_vele

A Bizottság tárgyalófelei kompromisszumos megoldáson dolgoznak, kezdve a gyorsabb határidejű kivonástól, egészen a glifozát jobb felvételét segítő vegyszerek kivonásáig. Hollandia jövő év végéig akar halasztást elérni, hogy az Európai Vegyianyag Ügynökség teljes vizsgálatot végezhessen el. A tudósok azonban egyre gyakrabban kritizálják az ügynökség munkáját, amely szerintük néha nem a várt eredményeket hozza.

A glifozátot legtöbbször génmódosított növények védelmére használják általános gyomirtóként. A környezetvédők szerint a glifozát megöl minden növényt, algát, baktériumot és gombát a gabonaföldeken és annak szomszédságában, így csapva oda egy hatalmasat a biodiverzitásnak. 9.4 millió tonnát már kiszórtak a glifozátból Európában az elmúlt 42 évben, ez a mennyiség már így is a Föld minden egyes megművelt hektárjára 22 dekagramm glifozát kiszórását jelentené. A glifozát engedélye most júniusban fut majd ki, bár egy ideiglenes hosszabbítás léphet életbe, amíg az uniós országok nem lépnek egyezségre. A legvalószínűbb, hogy május 19-én Brüsszelben hozhatnak majd a tagállamok kompromisszumos döntést- írta a theguardian.org.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás