A rovat kizárólagos támogatója

A Solar Impulse történelmet írt azzal, hogy az első, kizárólag napenergiával hajtott repülőgépként sikeresen befejezte földkerülő repülőútját! A Kairóból felszálló gép sikeresen teljesítette az út utolsó, 48 órás etapját, majd közép-európai idő szerint hajnali 2 óra 5 perckor leszállt Abu-Dzabiban, a kiindulási állomására.

A Solar Impulse 2 tavaly márciusban indult földkörüli útjára. Tizenhat helyen szállt le. Az út leghosszabb szakasza Japán és Hawaii között a Csendes-óceán átszelése volt, ami 7212 kilométert jelentett, melyet a gép 118 óra alatt tett meg.  Az Egyesült Államokhoz tartozó szigeteken javítani is kellett a repülőt, ami miatt több mint kilenc hónapig nem tudtak felszállni. A gép egyetlen csepp üzemanyag felhasználása nélkül tette meg 42 ezer kilométert. A küldetés célja a világ körberepülésén kívül, az volt, hogy felhívja a figyelmet a megújuló, környezetbarát energiára. A repülőt több mint 17 ezer napelem hajtja, amelyek négy elektromotort működtetnek, s töltik a gép akkumulátorait is, melyek segítségével éjszaka is tud repülni.

Hatalmas szimbolikus jelentőséggel bíró, igazi történelmi siker ez" – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója.  "A sikeres küldetés egyértelműen bebizonyította, hogy az újjító szellem és a tiszta technológiák segítségével úgy működtethetjük a világot, hogy az nem jár együtt a Föld véges erőforrásainak felélésével.  Az ABB minden dolgozója nevében gratulálok Bertrand Piccardnak, André Borschbergnek és a Solar Impulse nagyszerű csapatának. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy hozzájárulhattunk ennek a fontos projektnek a sikeréhez."

"Küldetésünk sikere nem csak a repülésben, de a megújuló energiák hasznosítása és a tiszta technológiák területén is történelmi jelentőséggel bír" – mondta megérkezésekor Bertrand Piccard, a Solar Impulse pilótája, a projekt kezdeményezője és elnöke. André Borschberg, a Solar Impulse társalapítója, vezérigazgatója és a gép másik pilótája ezekkel a szavakkal méltatta a két cég közötti partneri kapcsolat értékét: "  A Föld körberepülésére tett kísérlete során a Solar Impulse-nak számos kihívással kellett megküzdenie, például a napelemek energiatermelésének maximalizálása, a megújuló energia integrálása a villamosenergia-elosztó rendszerekbe és az energiahatékonyság javítása. 

Solar ImpulseSolar Impulse

A Földet megkerülő repülőútja során a Solar Impulse leszállt négy kontinensen (Ázsia, Észak-Amerika, Európa és Afrika), átkelt két óceánon (Csendes- és Atlanti-óceán) és átrepült a Földközi-tenger és az Arab-félsziget felett is. Útja során több új repülési rekordot állított fel. A repülőút Japán és Hawaii közötti szakaszában André Borschberg megdöntötte a leszállás nélküli leghosszabb szóló repülés rekordját (117 óra 52 perc), Bertrand Piccard pedig elsőként repülte át az Atlanti-óceánt napelemes repülőgéppel.  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás