A rovat kizárólagos támogatója

A Liget Park Fórum első, mai eseményén dr. Persányi Miklós miniszteri biztos azt mondta, a fakivágást szakmai szempontok indokolják. A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, és a Ligetvédők szerint a Városliget közparkként való megújításának első lépése a széleskörű, érdemi társadalmi egyeztetés kell legyen az alapkoncepcióról. Mivel a fórumon erről nem lehetett egyeztetni, a 3 szervezt képviselői együtt elhagyták a helyszínt.

A Liget-projekt kert- és tájépítészeti miniszteri biztosa szerint ha nem lenne fakivágás a megújítás során, akkor az jelentené a park végét. Ugyanakkor alapos, többoldalú, átlátható vizsgálat után döntenek csak arról, hogy valóban ki kell-e vágni egy fát és miként kell pótolni. Ennek érdekében hoztak létre egy fakatasztert, amellyel kapcsolatban bárki jelezheti, ha egy fa kimaradt belőle, rossz helyen van, esetleg rosszul mérték fel az állapotát.

A ma délutáni fórumon Persányi Miklós elmondta azt is, semmilyen körülmények között nem ért egyet a Városliget beépítésével, de erről jelenleg nincs is szó, a rendelkezésre álló milliárdos forrás pedig történelmi lehetőség a parknak. Elmondta még, hogy a friss mérnöki kimutatás szerint komoly átrendeződés lesz a parkban. Sokkal kevesebb lesz a lekövezett terület, utóbbiak rovására 2500 négyzetméterrel nő az épületek összterülete, de négyzetméterben mérve ennél is nagyobb arányban növekszik a teljes értékű zöldfelület, valamint a zöldtetők, vízfelületek mértéke is. 
Persányi Miklós szerint a Városligetnek sok baja van most is, ezért ő olyan parkot szeretne, amelyben ezek már kevésbé vannak jelen. Hangsúlyozta, hogy sokkal kevesebb autót – zaj- és környezetszennyezést -, valamint több természetet szeretne. Az autóforgalmat a miniszteri biztos a park "legnagyobb rákfenéjének" nevezte.

Szoszár György, a tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Stúdió vezetője bemutatta a pályázatot, amely szerint a Királydomb és a Nagyrét egységes zöldfelületként újulhat meg, a megnövelt Városligeti tavon szigetet alakítanának ki, a Kós Károly sétányról pedig kitiltanák a járműforgalmat. Csökkentenék a Dvorák sétány keresztmetszetét is, de a troliforgalmat fenntartanák a Városligetben.

A fórum előtt a Ligetvédők csoport sajtótájékoztatót tartott, amelyen egyik tagjuk, Sipos Anna azt mondta, hogy a "zöldbiztos" feladatához rendelt 15 milliárd forint bebizonyítja, lehetséges a Városliget megújítása nagy múzeumépületek építése nélkül is. Hozzátette: sejtéseik szerint a fórumon nem lehet majd a programot megkérdőjelezni, és nem a lényegi kérdésekről szól majd. A civil szervet képviselője részt vett a fórumon, de amint kiderült, hogy csak tájépítészeti kérdésekről esik szó, a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport képviselőjével együtt elhagyta a termet. (MTI)

 

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a Ligetvédők kijöttek a Liget Park Fórumról

A magyar kormány által a budapesti Városligetben tervezett beruházást illetően mindmáig nem került sor valódi társadalmi egyeztetésre arról, milyen koncepció mentén újuljon meg a közpark, legyenek-e új épületek a Városligetben vagy sem.

Az eddigi információk alapján ennek megvitatására a prof. dr. Persányi Miklós miniszteri biztos által kezdeményezett, ma indult városligeti fórumok (a Liget Park Fórum eseménysorozata) sem fognak alkalmat adni.

A mai Liget Park Fórumon megkérdeztük erről Persányi Miklóst is. Azt a választ kaptuk, hogy ezen a fórumon nincs felhatalmazása a Városliget közparkként való megújításának alapkoncepciójáról egyeztetni, ezért a három szervezet képviselője elhagyta a termet. Úgy gondoljuk, egy ilyen társadalmi egyeztetésnek feltétlenül meg kellene előznie a Liget Park Fórum eseménysorozatát.

A Greenpeace még mindig hisz abban, hogy a Városliget felújításának ügyében az illetékes döntéshozók alkalmat adnak az alapvetően különböző koncepciók megvitatására; és végül a magyar kormány meg tudja úgy újítani a Városligetet mint közparkot, hogy az minden illetékes szakmai szervezet és a budapesti lakosság támogatását is bírja- áll a Greenpeace mai sajtóközleményében. 

A képen balra Tömöri Balázs  kampányfelelős, Sipos Anna, és Csák Gergely.
+36 20 469 6909

Korábbi sajtóközleményeink a témában:
Maradjon igazi park a Városliget, a világ első közparkja

Állásfoglalás a világ első nyilvános parkjában, a Városligetben megkezdett fakivágásokról

A tájépítész pályázók 7-es sorszámú tervlapjai bizonyítják fel lehet újítani a Ligetet új épületek nélkül is

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás