Hirdetés

A Városliget, az Orczy-kert és a Római part fáinak kivágása ellen tartott demonstrációt több civil szervezet tegnap a fővárosban. A Hősök terén átadták az “Arany láncfűrész díjat” Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának, aki 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben. Amíg a favédők demonstráltak, a favágók serénykedtek a Bocskai úton.

A résztvevők "Megvédjük a budapesti fákat" feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje három óra körül a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt. A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!", "Nem kellenek monstrumok a Ligetbe!" vagy "Budapest ne vágd magad alatt a fát!". A menet elején többen dobolva, táncolva vonultak, sokan öltöztek zöldbe és sokan érkeztek kerékpárral.
Az alaphangot az a tegnapi hír adta meg, amely szerint reggel előzetes értesítés és a környékbeliekkel folytatott mindenfajta konzultáció nélkül kivágták szinte az összes fát a Bocskai úti parkolóban. Mostanában így megy ez a fővárosban – épp a demonstrációt beharangozó sajtótájékoztatóra számolták ki a szervezők, hogy nagyjából 3000 fa tűnt el a kormányváltás óta hasonló körülmények között, és körülbelül ugyanannyi van most is közvetlen életveszélyben a tervezett beruházások (a Liget Budapest Projekt, a Ludovika Campus, a Vár funkcióváltása, a Római parti gátépítés) miatt.

Meg kell osztanom veletek a mai nap horrorját….ami tegnap kezdődöttírta Garay Klára természetvédő FB oldalán: Kétségbeesve hívott egy lakó a Bocskai útról, hogy vágják a fákat! Elláttam jó tanácsokkal (mert dolgoztam), de ő szegény már mindenkit felhívott… se híre se hamva a hírnek a XI. kerületi önkormányzat honlapján. Mire ma késő délután odaértem, a sírás kerülgetett: 7 hatalmas kőris kivágva, + egy nyárfa (hatalmas…70-80 évesek lehetnek). Ami megmaradt, az néhány kivadult, invazív bálványfa. A bálványfa kivágása kötelessége lett volna az önkormányzatnak. Részben mert invazív, részben mert túl közel van az úthoz, részben mert egyikük keresztűl kasul körbenőtte a lámpaoszlopot! Nincs munkaerő hiány sem, pillanatok alatt egy kupacba hordták a lombokat, rengetegen voltak. Mivel nem védőruhában grasszáltam és fotóztam, egy személyautóból egy bunkó pali mutató ujjának hajlítgatásával magához szólított. Kérdeztem, hogy ezt a mozdulatot nekem szánta-e vagy a közelben van a felesége…. de ő nem értette a tréfát és utasított a terület elhagyására. Én is őt. Három ember küldött tovább és tovább, hogy kinél van a fakivágási engedély….amikor mondtam, hogy nincs nekik engedélyük, mert nincs kifüggesztve a polgármesteriben. Megnyugtattak, hogy az önkormányzat hozzájárult ! Ennek igazán örülünk! Sőt annak is, hogy rengeteg szakértő megvizsgálta őket. Ismerjük a fák meg móczárosodását! Végre teljesül a pasi kívánsága: kivágják a városból az összes szar fát. (az ő szavai)  Egek, milyen jól kereshet ezekkel a szakértő tanácsokkal. Régi szép idők, amikor MEKK Eleken nevettünk! Ma az a legjövedelmezőbb szakma. Minden esetre az útépítők előtte komolyan besegítettek a fák megbetegedésébe. Gondosan elvagdosták a gyökereit. A polgármester és a kerületi újság időben megírta, hogy száz díszfát ültetnek. Az véletlenül kimaradt a júliusi cikkből, hogy előtte az út díszeit adó hatalmas kőriseket kivágják. A Hősök terén sokan voltak ma…..de nem elegen! Remélem a következőn 20 ezren leszünk! Kérlek, hogy jelentsd be hétfőn: 301-76-77 Legalább utólag mondják ki, hogy ez is jogtalan volt.

Vissza a Hősök terére, ahol a Budapest Protestival tüntetés nyitánya a díszvendége Bródy János énekes, zenész fellépése volt a Műcsarnok előtti színpadon. Az ex Illéses a Sárga rózsa után a Ne vágj ki minden fát! című dalt is elénekelte, és azt is megosztotta a közönséggel, hogy meglepődtek volna, ha a hetvenes években, amikor megírták, valaki megjósolta volna, hogy negyven év múlva még aktuális lesz. A hangulat a gyászos téma és a közelítő ősz ellenére kifejezetten majális-jellegű volt, annak köszönhetően is, hogy a téren kb.háromezer fősre duzzadt tömegre vidáman sütött a nap, dübörögtek a dobok, szólt a zene.

Budapest ne vágd magad alatt a fát! Budapest ne vágd magad alatt a fát!
A képre kattintva galéria nyílik.

Bródyt követte többek között Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, aki azt hangsúlyozta: a Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde-parkba, a párizsi Luxembourgi-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba – tette fel a kérdést. Mindez azért is abszurd Ráday szerint, mert egy csomó üres épület van Budapesten, ahová a kiköltöztetett múzeumokat el lehetne helyezni. A Természettudományi Múzeumhoz közel ott áll üresen az egykori Kilián laktanya, a várbeli Zenetudományi Intézettől pedig egy háztömbnyire van Táncsics egykori börtönének épülete – szintén ürese. De ha külön házat szeretnének a zenének, évek óta ott áll kihasználatlanul a televízió egykori Szabadság téri székháza is két koncertteremmel.
Mindenki tudja azt is, mondta Ráday, hogy a Nemzeti Galériát nem azért költöztetik ki a Várból, mert szép új épülettel szeretnék megajándékozni a képzőművészet fellegvárát, hanem azért, mert CSAK. A tüntetők szerint inkább egy másik négybetűs, p-vel kezdődő és énz-zel végződő szó az igazi ok. A városvédő kiemelte: egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével – tette hozzá.

Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője felszólította a felelősöket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett "megalomán" építkezést. Szavai szerint a fővárosnak 3 ezer hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie.

Arany láncfűrész díj

A tüntetésen jelképesen átadták az "Arany láncfűrész díjat", amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki a CivilZugló Egyesület vezetője szerint 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben.

Emellett antizöld ÉLETMŰ DÍJat is kiadtak a favédők. Ezt Móczár Béla igazságügyi szakértő kapta, akinek „köszönhető” több nagy budapesti fairtás pl. a kossuth téri, miután a „ fadoktor Jolly joker” minősített minden fát beteggé –megalapova így kiirtásukat – hangzott el az indoklásban.

A 2016 ÉV JELENTŐS MELLÉKSZEREPLŐJE díjat Kosztyu Anikó a Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerület Hivatala Építésügyi és Örökségvédelémi Osztály vezetője kapta. Ő adta ki a fakivágási engedélyt többek közt a Kossuth térre, a Dagály uszodára és a Városligetre.

Bár a rendezvény teljesen politikamentes volt, mégiscsak felszólalt egy egykori Fidesz alapító – Molnár Péter – aki a párt 1993-as jobboldali és konzervatív fordulatakor átigazolt az SZDSZ-be. Szellemes slam poetryt adott elő a szabadságról, amibe nemcsak minden másság tisztelete, a beszélgetőpartner meghallgatása tartozik bele. Szót emelt azokért "kinek nincs ki a négy kereke, mert cangával jár", akinek "pozitív tartalmú a gyökérség" és persze a fákért is, amik "nem a jó levegő és az árnyék eszközei, hanem joguk van ott állni, ahol a földbe gyökereztek".

Budapest ne vágd magad alatt a fát! Budapest ne vágd magad alatt a fát!
A képre kattintva galéria nyílik.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport szakmai koordinátora szerint a Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése "életünk egyik záloga", a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontosak. Mint mondta: a fák 10-13 fokkal enyhítik a városban a hőmérsékletet. Mindenki eldöntheti, hogy esőerdőben vagy betondzsungelben szeretne élni, a múzeumoknak pedig találjanak másik helyet.

A 15.00-tól késő estig tartó több zenekar ( Djüm Djüm, Kettő Kettő Tánczenekar, SoulClap Budapest ft. Slow Village & MC Roubs & MC Serrano, G Ras & Riddim Colony és a Besh O Drom) hangversenyével tarkított rendezvény felszólalói közült többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben. A meghívóban ígért klasszikus piknik – legalábbis a leülős, eszegetős része – nem nagyon valósult meg, és a fáklyás felvonuláson is kevesebben maradtak ott a vártnál. Rendőrből viszont több volt az elégnél: a felvonulás alatt némi túlzással minden második résztvevőre jutott egy egyenruhás, a Hősök terén pedig alakzatba fejlődve várták az érkezőket, amit sem az esemény jellege, sem a részt vevők viselkedése nem indokolt.
Folytatás október 9-én a Rómain.

Beliczay Erzsébet jóvoltából rigmusok:

Talpra magyar! Hí a város!
Döntenünk kell ez világos.
Fát ültessünk vagy kivágjunk?
Fák között vagy bűzben járjunk?
A magyarok istenére esküszünk, esküszünk
Hogy minden parkot megvédünk!

Porban éltünk mostanáig
Egyre nagyobb lett a kárunk
De most végre felismertük:
ZÖLDEBB VÁROST AKARUNK
Emeljük föl a karunk!
A magyarok istenére esküszünk, esküszünk
Hogy minden parkot megvédünk!

Kapcsolódó anyagok:

Összefognak a civil szervezetek Budapest fáiért

A zöldek faképnél hagyták a miniszteri biztost

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás