Hirdetés

Mérföldkőhöz ért az Egyesült Királyság napenergia termelése. Az fél évben a napelemek több villamos energiát termeltek, mint a szenes erőművek. Ezt bizonyítják a Carbon Brief által publikált eredmények, melyek egy klímaváltozással és energiapolitikával foglalkozó weboldalon jelentek meg.

Április és szeptember között, míg a napenergiából származó hozam elérte a 6,964 GWh-ot, ami megegyezik az Egyesült Királyság energiaszükségletének 5,2%-val, addig a szén alapú termelés hozama 6,342 GWh volt, ami az energiaszükséglet 4,7%-nak felel csak meg. Az áttörés az energiarendszer két jelentős átalakításának köszönhető. Az első változás a napenergia felhasználás jelentős növeléséhez köthető, ami 2015-ben elérte 12 GW-ot, majdnem kétszeresét az előző év eredményének. A kiemelkedő teljesítmény részben a folyamatban levő projektek gyors kifuttatásának eredményeként alakulhatott ki. A második változást a szén alapú energiatermelés visszaesése okozta.

  

Az Egyesült Királyság energiatermelésének napenergia és szén részesedése forrás carbonbrief.org

A piaci árakban és a kormány terveiben bevezetett változtatások a szén használat 2025-ig tartó alkalmazását igyekeztek előmozdítani, ami ahhoz a döntéshez vezetett, hogy inkább leállítsák a széntermelést, mint régi erőművekkel helyettesítsék azt. A változások következtében a 2016-os termelés 65%-kal alacsonyabb lett, mint 2015-ben. A Carbon Brief állítása szerint április 9-én a termelés nullára esett, először 1882 óta. Ettől kezdve a napenergia hasznosítás új eredményeket ért el.

„ 2016 Április 9-e volt az első nap, amikor napenergiából több villamos áram termelődött, mint szén feldolgozásból. 2016 májusa az első hónap. A júniustól szeptemberig eltelt három hónap pedig a valaha volt legelső negyedév. Most a hatodik hónap elteltével végül már szeptemberrel az első félév.” – írta Dr. Simon Evans. Az elért eredmény nem feltétlen biztató, mivel az Egyesült Királyság napenergia termelésének háromnegyede csak a nyári időszakban termelhető.

Az elmúlt időszakban más eredmények is figyelemre adnak okot. Skóciában egy civil természetvédelmi szervezet, a WWF feltárta, hogy szeptember 24-én és 29-én a szélerőművek 127 és 107-%-át termelték meg a skót energiaszükségletnek. Az Energy UK-re hivatkozva elmondható, hogy a Brit energiaipar kereskedelmi szövetsége az ország legtöbb elektromos áramát, még mindig a fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodva állítja elő.
2015-ben a földgáz 30%, a szén 23%, a kőolaj 1%, a nukleáris 21% a megújuló pedig 25%-ot tett ki az energiatermelésből. 5,8 %-a a termelésnek a Francia és Holland összekapcsolódásokon keresztül érkezik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás