A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hirado.hu

A nyugati embernek bizarr, de az ENSZ élelmezésügyi világszervezete régóta fontolgatja, hogy rovarokkal táplálja a Föld nélkülözőit. A tücskök és szöcskék a tápanyagok terén a marhahússal is felveszik a versenyt. Olcsó és környezetbarátabb.

Míg a húsfogyasztást nagy környezetterhelése miatt egyre több kritika éri, az élelmezésügyben dolgozó szakemberek mind gyakrabban vetik fel: rovarfogyasztással talán megszüntethetnék az éhezést a Földön. A nyugati fogyasztók számára az ötlet egyenesen gyomorforgató, de az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint globálisan ez már korántsem igaz.  Sőt, ma már több mint 2 milliárd ember él a világ olyan területein, ahol a hagyományos étrendben megtaláljuk a rovarokat is.

 

Az American Chemical Society (ACS), az  amerikai vegyészeket tömörítő társaság  az elvi kérdéstől elvonatkoztatva egyes rovarok ásványi anyag tartalmát vizsgálta, hogy kiderüljön, csakugyan lehet-e ezekre építeni az élelmezésügyben. A több mint 1900, fogyasztásra elméletben alkalmas faj közül kiválasztottak néhányat, szöcskéket, tücsköket, lisztkukacot; testükben olyan fontos elemet keresve, mint a vas, kalcium, magnézium, mangán, vagy a réz.

Eltérő értékeket, de általában igen jó minősítést kaptak.

A létfontosságú vasból például a mezei tücsökben van a legtöbb, azonos fehérjemennyiséghez viszonyítva közel másfélszer annyi, mint a marhahúsban.  Egyes anyagokat ráadásul könnyebben feldolgozható formában is tárol a rovarok szervezete.

A vegyészek arra a konklúzióra jutottak, hogy a rovarok egészséges tápanyagot jelenthetnének, de hogy a FAO hogyan venné rá az embereket a fogyasztásukra, az már igencsan nehéz kérdés.
 

Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt

Együnk proteinben gazdag, és környezetkímélő tücsköt

Jön a rántott tücsök, sült hernyó, dinsztelt szöcske. Az USA-ban sorra nyílnak a rovarfarmok, amelyek a rovaréttermeket látják el rovaralapanyaggal.

Főként tücsköket tenyésztenek azon a farmon, amely idén áprilisban nyílt meg Ohióban. A tulajdonosok abban hisznek, hogy 2 milliárd rovarevő ember nem tévedhet. Az ízeltlábúak – főként a tücskök – ugyanis nagyon népszerű eledelt jelentenek Ázsiában és Afrikában.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás