Hirdetés

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) tegnap Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben.

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben tegnap. A szabadkereskedelem és a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csúcstalálkozó után. Tusk hangsúlyozta, a szabadkereskedelem hiánya elszigeteltséghez és protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet és erőszakos ellentéteket eredményezhet. "Meg kell értetni az emberekkel, hogy megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét" – fogalmazott. (MTI)

Mindeközben tegnap Brüsszelben folytatódtak a megállapodás elleni tüntetések.

A CETA ellen tüntetők tegnap koradélután – még az állítólag a multinacionális vállalatok érdekeit szolgáló megállapodás aláírása előtt – bejutottak a ceremóniának helyet adó épületet körüli lezárt területre, és vörös festékbombákkal dobálták meg a palotát. Többen még az épületbe is bejutottak, s a hatóságok szorították ki őket az előtérből. A rendőrök ugyan őrizetbe vettek legalább tizenöt embert, de a tiltakozók – már az elzárt területen kívül továbbra sem tágítanak-írta a hvg.hu.

 

A CETA előnyeit hangsúlyozták az aláíráskor 

Az Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi megállapodás a megszűnő vámok által kiterjeszti és hatékonyabbá teszi az együttműködést az unió tagországai és Kanada között – jelentette ki Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos tegnapi nyilatkozatában. Emellett a szabadkereskedelem és a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió és Kanada között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) aláírásával zárult brüsszeli csúcstalálkozót követően tegnap.
Részletek >>>


 
A Greenpeace véleménye szerint  bár aláírták az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt, de ez közel se jelenti azt, hogy a CETA életbe is fog lépni.

Az egyezmény ugyanis politikai és jogi szempontból is rendkívül aggályos. Innentől kezdve az Európai Parlamenten és a tagállamok parlamentjein múlik, hogy hajlandóak-e a megállapodásban rejlő veszélyeket figyelmbe venni és megakadályozni a CETA hatályba lépését.

A Greenpeace is kimutatta jogi elemzésében, hogy az egyezményt tartalmazó befektetői bírósági rendszer (ICS) nem felel meg az Európai Parlament által előírt irányelveknek. Az ICS-rendszer megkerülné az uniós és a tagállami bíróságokat. Lehetővé tenné, hogy az óriásvállalatok bepereljék a kormányokat, ha a jogszabályok veszélyeztetnék a profitjukat – még akkor is, ha azok az emberek egészségét, a környezetet, vagy a szociális jogokat védik. A ICS-t az Európai Unió Bírósága és a német legfelsőbb bíróság is vizsgálni fogja. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a befektetői bírósági rendszer nem felel meg az uniós jogszabályoknak, az egész CETA-megállapodás érvénytelenné válik.

Emellett ahhoz, hogy az EU-Kanada kereskedelmi egyezmény valóban életbe léphessen, a CETA-t még meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek, és a 28 EU-tagállam parlamentjeinek is egyenként ratifikálnia kell a szerződést.

A CETA fenyegeti az uniós országok GMO-mentességét, élelmiszerbiztonságát, az állampolgárok egészségét és a környezetvédelem szempontjainak érvényesülését. A kereskedelmi egyezménnyel ugyanis a multinacionális nagyvállalatok befolyása erősödne az emberek és a környezet rovására. Ezért tiltakoztak 3,6 millióan a CETA-ellen az elmúlt hónapokban az unióban.

Itt az ideje, hogy a magyar döntéshozók is odafigyeljenek az állampolgárok hangjára és a magyar parlament ne ratifikálja az egyezményt.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás