A rovat kizárólagos támogatója

Itt a greenfon már publikáltuk Ángyán József professzor teljes körű elemzését a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről, és a Győr-Moson-Sopron megyei földprivatizációról. Most elkészült a 3. Ángyán jelentés, mely Somogy megye földjeinek fideszes lenyúlását járta körül.

Íme Ángyán professzor (a Szent István Egyetem ny. egyetemi tanára, az MTA doktora, a volt Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-2012. közötti egykori parlamenti államtitkára) előszava a friss tanulmányhoz, melyet itt tölthet le:
   Földárverések Somogy-megyében Ángyán József tanulmány (4,2 MB pdf.)

Somogy megye – amely a 2015 novembere és 2016 júliusa között, három hullámban elárverezett 182 ezer hektár állami földterület közel 7%-át adja – földprivatizációs adatainak vizsgálata számos fontos szempontra rávilágít, és érdekes színekkel járul hozzá az országos összképhez.
Maga az a tény pl. ugyan nem egyedül álló, hogy tőkeerős árverezők kikiáltási áron, az európai földárak töredékéért szereznek meg nagy birtoktesteket, de az már szembetűnő, hogy Somogy megyében a hivatalosan közzétett tényadatok tanúsága szerint a 12.100 hektár elárverezett területből 7.200 hektár, az 570 db birtoktestből 402 db (70%) így került az árverési nyertesekhez. E megye adatai is igazolják, hogy alaptalanok azok a kormányzati állítások, amelyek szerint „árversenyben kialakult piaci áron” jutottak a nyertesek az állami földterületekhez. Valódi licitálás, árverseny csupán a birtoktestek kis hányadának árverésén alakult ki, ami vélhetően annak tulajdonítható, hogy – az elárverezésre szánt területeket – bizonyára nem véletlenül – zömében olyan nagyméretű birtoktestek formájában hirdették meg, amelyek akár több százmillió forintos kikiáltási árával a valóban helyben élő, ténylegesen gazdálkodó családok bizonyosan nem rendelkeznek; másrészt – az egyébként is kiszolgáltatott helyzetben lévő helyi gazdacsaládok nem vették a bátorságot, hogy az – egymás közt a földeket vélhetően előre leosztó – „nagyurak” ellenében, azok „rosszallását” kiváltva és ezzel a meglévő, kis gazdaságaikat is végveszélybe sodorva próbáljanak földhöz jutni.

Ez az a megye továbbá, ahol majdnem minden tízedik hektár elárverezett állami földterületet külföldi vagy külföldi származású kettős állampolgár nagybirtokosok (belgák, németek, olaszok, osztrákok) szereztek meg.

Köztük vannak nagy agrárcégekből álló belga családi holding-vezetők éppen úgy, mint a 6.000 hektáros somogyi birtokkal rendelkező olasz multi-milliárdos divatdiktátor magyarországi olasz intézői, vagy éppen a Magyar Államtól 8.000 hektárt 90! évre bérbe kapó német bankárok cégének német vezetője, illetve magyarországi lakcímmel nem, ám – ausztriai lakhelyén önkormányzati képviselő feleségével közös – magyar céggel rendelkező osztrák állampolgár nyertes árverező. Sajnos az sem példátlan, hogy politika-közeli rokoni, baráti gazdasági érdekkörök jutnak jelentős állami földterületekhez. Így azután, nem meglepő, hogy Somogyban is ott találjuk a nyertesek között pl. Kaposvár önkormányzatának FIDESZ frakcióvezetőjét éppen úgy, mint pl. Izsák – EU-forrásokból saját célra vadászházakat építtető akciójával „elhíresült”, nagybirtokos, vadász, lovas, „trafikos” és „benzinkutas”, Somogyban is „vadászó” – FIDESZ-es polgármesterének fiait is. No és erre a megyére is jellemző, hogy az itt található nagy agrárcégek, vállalatcsoportok által bérelt állami földekből szemmel láthatóan jószerivel csak azokat a területeket bocsátotta az NFA árverésre, amelyeknek zömét azután e cégek vezetői/munkatársai és/vagy azok rokonai illetve strómanjai vásárolták meg, általában ugyancsak kikiáltási áron.

A magánszemélyek esetében pedig Somogyban is általánosan jellemző megoldás, hogy a kedvezményezett kiválasztottak vagy cégeik előbb – 2012 és 2015 között – bérbe, majd 20 éves földbérlettel a zsebben most tulajdonba kapják az állami földeket. Nem lehet nem észrevenni azt sem, hogy a megye állami földterületeinek legnagyobb – részben külföldi – bérlőit nagyrészt elkerülte a privatizáció. Bérelt területeik (az olasz Benetton érdekeltségek, a német Braun bankár érdekeltségek, a Határőr Zrt., a Szukics-Maurer vagy pl. a Claessens érdekkörök cégei által bérelt tízezer hektárok) szinte egyáltalán nem kerültek kalapács alá. Mindez azt is jelenti, hogy változatlan – általában igen kedvező, számukra komoly versenyelőnyt biztosító – feltételekkel pl. akár 10 Ft/ha bérleti díjért, és akár évtizedeken keresztül (lásd pl. a német bankárok esetét a volt Nagybereki Állami Gazdasággal) továbbra is használhatják az állami földterületeket.

A Somogy megyei állami földprivatizációs zárójelentés – a hivatalosan közzétett adatok alapján és egyéb információs adatbázisokat is igénybe véve – mindezeket és számos egyéb szempontot is részletesen elemez, és igyekszik megmutatni a „Földet a gazdáknak!” program igazi megyei arcát. Ezzel a szándékkal, az igazság, a nyilvánosság és a tisztességes, jó akaratú emberek összefogásának erejében, valamint egy igazi nép- és vidékpárti fordulatban töretlenül bízva, szeretettel ajánlom a tényeken alapuló jelen megyei összeállításomat a szülőföldemen, „Somogy-országban” és azon kívül élő kortársaimnak éppen úgy, mint okulásul gyerekeinknek és unokáinknak, a tetteinket megítélő utókornak.
Gödöllő, 2017. február 15.
Ángyán József
 

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablások

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 2

Itt a greenfon már publikáltuk Ángyán József professzor teljes körű elemzését a Fejér megyei állami földek árverezési eredményeiről,
és a Győr-Moson-Sopron megyei földprivatizációs zárójelentés szintén helyi specialitásairól: pl. a Simicska érdekeltségű Lajta Hanság Zrt. bérelt területeinek kiárusítása, külföldi és kettős állampolgárok a nyertesek között, FIDESZ alapító tag a nyertesek élén, vásárlás szinte kizárólag kikiáltási áron, licitálás nélkül, stb.

E mostani Somogy megyét feldolgozó jelentéssel kapcsolatban érdemes elolvasni az alábi cikket is:
Sok földet vittek az izsáki polgármester fiai

Kapcsolódó anyagok:

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 2

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás

Az Ab leszámolhat az állami földprivatizációval – Ángyán József véleménye

Állami földprivatizáció – intézményesített földrablás 2015

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás