Hirdetés

Nem csupán a vízhálózat elöregedése jelent óriási kockázatot a vízellátásban, hanem a gépészeti rendszerek elavultsága és a szakemberhiány is. Elképesztő összeg kellene a felújításokra.

Nem csak a hálózatfejlesztéshez szükséges pénz, hanem a szakemberek is hiányoznak a vízágazatból – állították a Magyar Nemzetnek nyilatkozva a szakterület szakértői. A hálózat elöregedése miatt a vezetékes víz negyede elfolyik. Több ezer szakember hiányzik a vízszolgáltatóknál, van olyan cég, ahol csak az elmúlt hónapokban 40-50 dolgozó mondott fel.A vízellátó rendszer felét a hatvanas-hetvenes években építették ki, ezek tervezett élettartama a végéhez közeledik. Eközben volt olyan hely Dél-Magyarországon, ahol uniós pénzből elvégezték ugyan a cseréket, ám a gyatra munka miatt most ihatatlan, sárga lötty folyik a csapokból.  Egy kiszivárgott minisztériumi jelentés szerint 3 ezer milliárd forintba kerülnének a felújítások – ez az összeg megegyezik a paksi bővítéshez kínált orosz hitel nagyságrendjével. A MaVíz nevű szakmai szervezet becslése 1500 milliárd forinti költséggel számol, ami még mindig hatalmas, több mint három 4-es metrónyi kiadás lenne.
Kapcsolódó anyag:  Keményen szigorítanak – nem lehet akárki villany- és vízszerelő

Összeomlás előtt a víz- és csatornahálózat

Összeomlás előtt a víz- és csatornahálózat

A vezetékes víz negyede elvész. A fejlesztési minisztérium alá tartozó Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya drámai hangú jelentést készített a vízközmű ágazat helyzetéről. A szöveget a nagyobb önkormányzatoknak is megküldték, és a teljes jelentést publikálta az atlatszo.hu. Ide vezetett az un. rezsicsökkentés és a közműadó.

Válságos szinthez közelít, egyes helyeken kritikus a víziközművek állapota országszerte. Kevesebb, mint 20% a megfelelő minősítésű rendszerek aránya – olvasható a Megyei Jogú Városok Szövetsége által a településeknek nemrégiben véleményezésre szétküldött „stratégiai dokumentumban”.

 

 

A rezsicsökkentést az ivóvíznél is az adófizetők állják

A szabályok átalakításával Lázár János és Seszták Miklós elérte, hogy Tarlós Istvánnak évi több milliárdos rejtett támogatással kelljen életben tartania a Fővárosi Vízműveket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás