Hirdetés

Nagyon megdrágult a szerződés, amit a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. kötött a Mérték Építészeti Stúdió Kft-vel a Közlekedési Múzeum tervdokumentációjának elkészítésére: 750 millió forintról 1 024 millióra (vagyis bő egymilliárdra) nőtt – vette észre az uniós közbeszerzési tájékoztatóban a Zoom.hu.

Az indoklás szerint azért lett drágább a munka, mert a Közlekedési Múzeum „által bevont szakértők felmérése alapján az intézmény felülvizsgálta és pontosította az igényeit. Ezen változtatási igények a kivitelezési tervdokumentáció tekintetében áttervezést tettek szükségessé”.

A közbeszerzési dokumentumok szerint a szerződést eredetileg 2015 őszén 549 millió forintra kötötték, 2016. októberében módosították 750 millióra. Vagyis a két módosítással az ár közel duplájára ment föl. A megbízás a szerződés jelen állapota szerint 2018 június 30-án ér véget.

Az ügyben  a Zoom.hu kereste Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum igazgatóját, de nem akart nyilatkozni, a Városliget Zrt-hez irányította őket. Kérdéseiket elküldték a cégnek, amint válaszolnak, a lap közzétesszi.

Közlekedési Múzeum látványterve mélygarázzsalKözlekedési Múzeum látványterve mélygarázzsal

Mégsem a Ligetben lesz a múzeum

Az eredeti tervek szerint a Közlekedési Múzeum városligeti épületét felújították volna, a múzeumot föld alatti kiállítóterekkel akarták bővíteni. Ez sok kritikát kapott (a hely a plusz területtel együtt is kevés lett volna egy közlekedési múzeumnak, ráadásul nehézkes lett volna buszokat, mozdonyokat mozgatni a föld alatt).
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa 2017 májusában jelentette be, hogy a Közlekedési Múzeum nem a Városligetben fog újranyitni. Az épületet ennek ellenére rekonstruálják, visszaépítik a romantikus-eklektikus stílusban, a millenniumi kiállításra tervezett pavilonépületet, a föld alatti kiállítóterek helyett viszont mélygarázs lesz. A Közlekedési Múzeum pedig kiköltözik a Ligetből, Baán László szerint a legvalószínűbb új helyszín az egykori Északi Járműjavító területe.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás