A rovat kizárólagos támogatója

Kína legújabban bekapcsolt 100 méter magas légtisztító tornya olyan nagy teljesítményű, hogy a mérések szerint szinte azonnal csökkent a szmog koncentrációja a városban, amikor üzembe helyezték. A végső tervek szerint még ennél is nagyobb lehet az építmény. Egyre drágább az élhető környezetet fenntartani.

A kínai hírek folyamatosan arról szólnak, hogy – főleg az ipartelepek környéki nagyvárosok – fuldoklanak a szmogtól. A távol-keleti országban hosszú évek óta probléma a légszennyezettség, ami mára olyan mértéket öltött, hogy a nagyvárosokban sokszor már látni sem lehet tőle – épp úgy, mintha sűrű köd borítaná be az egészet. A hivatalos adatok szerint az utóbbi években történt halálesetek 17 százalékáért a légszennyezettség volt a felelős. Éppen ezért az egyik legnagyobb feladat, hogy valahogyan megtisztítsák a városi levegőt. Persze a legkézenfekvőbb az lenne, ha a fő szennyező szénerőműveket  átállítanák megújuló forrásokra, de ez az óriási energiaéhség miatt nagyon lassú folyamat. 

Az elektromos autók elterjedése is részben megoldást jelenthet a problémára, ám erre egy ideig még biztosan várni kell az óriási számok miatt (és persze itt se mindegy, hogy az akkukat milyen forrásból származó villanyárammal töltjük). Most azonban egy másik csővégi megoldást is megpróbálnak bevetni: óriási kültéri légtisztítókat.

Légtisztító torony Hszian fotó: Kínai Tudományos Akadémia

A South China Morning Post beszámolója szerint  – melyet a HVG szemlézett – nemrég fejezték be a világ legnagyobb ilyen légtisztító berendezésének építését a kínai Hszian váosában. A 100 méter magas eszközt már be is kapcsolták, így jelenleg is tisztítja a környezete levegőjét. A torony egy fél futballpálya méretű üvegház közepéből emelkedik ki. A szennyezett levegő ide kerül be, amit aztán napenergiával fűtenek fel. Innen továbbítják a toronyba, ahol több réteg tisztítószűrőn megy keresztül a levegő, mielőtt távozna. A rendszert úgy alakították ki, hogy télen is működni tudjon, így gyakorlatilag egész évben képes tisztítani a levegőt. Erre Hsziannak szüksége is van, ugyanis a várost a szén táplálja, így folyamatos a légszennyezettség. Az eszközt kifejlesztő Kínai Tudományos Akadémia szakemberei a torony környékére mérőműszereket szereltek, hogy megnézzék, mennyire hatékony a rendszer. A kutatók mérései szerint a 2,5 mikron (PM2,5), vagy annál kisebb szálló por részecskék (PM1,5) aránya átlagosan 15 százalékkal csökkent az erősen szmogos időszakban.

Légtisztító torony terv fotó: Kínai Tudományos Akadémia

Bár a 100 méteres torony már így is rekordernek számít, a végső tervek egy ennél is nagyobb toronyról készültek. A tervek szerint ugyanis 500 méter magas légtisztító berendezéseket telepítenének országszerte, amihez nagyjából 32 négyzetkilométernyi üvegház párosulna.A hírből sajnos nem derült ki, hogy milyen gyakran kell tisztítani a szűrőket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás