Hirdetés

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint külön gyűjtsd a hulladékot és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz?

Műanyag és fém a sárga, üveg megy a zöld kukába!
Kék színűbe papírt dobok, mert én válogatós vagyok!
A hajdúböszörményi Zöld Kör leleménye ez a tipikusan mai mondóka, mely kapcsolódik ahhoz  a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményeinek ingyenes igényelhető társasjátékhoz, melyet szerdán mutattak be Debrecenben.

Hogyan "Legyél válogatós" ?

Mi a különbség a szemét és a hulladék között? Miért fontos az, hogy anyagfajták szerint (pl. papír, műanyag, fém, üveg, zöld hulladék) külön gyűjtsd a hulladékot és ne a szemetesbe dobáld? Szerinted mi lesz a szemét sorsa, miután a kukásautó elszállítja? És az újrahasznosítható hulladékkal mi lesz?

Ilyen, és ehhez hasonló alapozó kérdésekre kell válaszolniuk alapozásként azoknak a gyerekeknek, akik játszani akarnak egy nemrég megjelent társasjátékkal. Az alapozás után indul maga a tulajdonképpeni játék, amelynek lényege, hogy egy hagyományos dobókockás, lépegetős játék modellre egy környezeti szemléletformáló, a hulladékgazdálkodási rendszert játékos formában ismerteti meg az iskolásokkal.

És mire végigmennek az ötven játékmezőn, megismerhetik és megtanulhatják, hogy ők is sok mindent tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen.
Megérthetik, hogy a válogatás a hulladékgazdálkodásban bizony nagyon fontos, és azért nem szidás, hanem dicséret jár, ha valaki ebben válogatós.

Különböző praktikákat is elsajátíthatnak, amelyek segítségével egyszerűen ők maguk is tehetnek azért, hogy kevesebb hulladék keletkezzen a környezetükben. Az egyik játékmezőn húzható kártya például azt magyarázza el, hogy egy kis kreativitással átalakíthatók, új életre kelthetők a már nem használt tárgyak.
Ötletet ad, hogy a tankönyveket lehet színes, régi újságpapírokba, naptárakba csomagolni, hogy a használt papírokat, amelyeknek csak az egyik oldala üres, még fel lehet használni, például rajzolásra. És a kiürült mosogatószeres flakont sem kell azonnal a kukába dobni, hanem egyedi vízipisztolyt lehet belőle készíteni.

A társasjátékot a hajdúböszörményi Zöld Kör állította össze és adta ki, és most a Földművelésügyi Minisztérium pályázati támogatásának eredményeképpen ingyen kaphatják meg Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézmények, amelyek használni szeretnék ezt az újszerű személetformáló eszközt. A feltétel mindössze az, hogy – a játék sikeres használatát elősegítése érdekében – az iskolákból legalább egy-egy pedagógus részt vegyen a Legyél válogatós! nevű játékot bemutató és a fenntartható hulladékgazdálkodásról szóló előadást magában foglaló workshopon.

Debrecenben január közepén már tartottak egy hasonló workshopot, ahol a Debreceni Egyetem Gyakorló Óvodája szervezésében óvodapedagógusoknak mutatták be a Kukatündér és Szelektivity nevű játékot. Most az iskolákra került a sor, február elsején az Egyetem ATK Böszörményi úti Zöld Pont közösségi terébe gyűlt össze 40 pedagógus, akik foglalkozásaik során használják majd fel az itt kapott játékot is. A szerdai kb. három órás bemutató/továbbképzésen DÚZS LÁSZLÓ hulladékgazdálkodási szakértő tartott előadást a fenntartható hulladékgazdálkodásról, és ezután részletesen bemutatták  a „Válogatós vagyok!” társasjátékot gyakorlati foglalkozás keretében, majd a játékokat kiosztották a megjelent intézmények képviselőinek.

A hajdúböszörményi Zöld Kör a másik kettő érintett megye székhelyén: Miskolcon és Nyíregyházán is tervez hasonló bemutatókat március közepéig, melyre várja Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei oktatási intézményeinek oktatóit.
Az érdeklődők részleteket az alábbi elérhetőségeken kérhetnek: 
info@zoldkor.net  vagy 06 (52) 280-038 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás