Hirdetés

A francia vidéken harmadával csökkent a madárpopuláció az elmúlt 15 évben kutatók szerint. Több tucatnyi faj példányainak száma szorult vissza meredeken, egyes fajok esetében akár kétharmadnyival is.

Az eredményeket két friss kutatás támasztja alá, az egyikben az egész országban vizsgálták a madárállapotokat, míg a másikban a Franciaország közepén lévő nagy mezőgazdasági területek állományát vizsgálták. A francia Nemzeti Természettudományos Múzeum biológusa, Benoit Fontaine szerint a helyzet katasztrofális.

A múzeum közleménye szerint a madarak eltűnésének mértéke és tempója olyan mértékű, ami már egy ökológiai katasztrófára hasonlít. 

Az elsődleges ok a kutatók feltételezése szerint a növényvédő szerek intenzív használata lehet, elsősorban a monokultúrás gazdálkodást művelő nagy területeken. A szerek nem a madarakat mérgezik meg, hanem azokat a rovarokat, melyeket a madarak táplálékként fogyasztanának.  A rovarok eltűnése pedig nagyon érzékenyen érintette a madárpopulációt-írta a Guardian-ra hivatkozva a 444.hu.

Hasonló trendeket Európa-szerte figyeltek meg az elmúlt években: egy nemrég publikált becslés szerint a repülő rovarok száma 80 százalékkal csökkenhetett az elmúlt 30 évben, míg az európai madárpopuláció 400 millió példánnyal zsugorodhatott e időszak alatt. 

A francia kormány felére szeretné csökkenteni a növényvédő szerek használatát 2020-ra, de egyelőre kevés sikerrel, a francia gazdák még mindig rengeteget vásárolnak.  A kutatók felhívták arra a figyelmet, hogy nemcsak a mezőgazdasági területek közelében élő madarak, de például az erdőben élő fajok száma is csökkent, ami azt mutatja, hogy a mezőgazdasági ökoszisztéma egésze pusztul. A rovarok eltűnése mellett problémát jelent az erdős területek visszaszorulása is.Az eredményeket megerősítették az önkéntes ornitológusok megfigyelései is az elmúlt évekből, ők szintén populációcsökkenést tapasztaltak. (444.hu)


A fogoly szinte kihalt – a kilencvenes évek közepétől a populáció 80-90 százalékos visszaesését figyeltük meg, és az utolsó egyedekkel az őszi vadászatok alkalmával találkozunk, amikor kiengedik a tenyésztett madarakat – fogalmazott a Le Monde-nak Vincent Bretagnolle. A CNRS kutatója arra is utalt, hogy a madárpopulációk visszaesése a kétezres évek végén gyorsul fel, ami empirikusan összefüggésbe hozható bizonyos neonikotinoid alapú rovarirtók elterjedtebb használatával, főleg a búza esetében – ekkor a már korábban is hanyatló rovarpopulációk összeomlanak.

Ezzel kapcsolatban német és brit kutatók szállítottak egy megdöbbentő számot tavaly ősszel, Caspar Hallmann (Radboud egyetem, Hollandia) vezetésével: a PloS One magazinban publikált adataik szerint a kilencvenes évek eleje óta a repülőrovarok száma 75-80 százalékkal csökkent Németországban. A CNRS egyelőre nem publikált adatai is hasonló tendenciát mutatnak, a kutatási területen pl. az egyik legelterjedtebb bogár, a futrinka egyedszáma csaknem 85 százalékkal csökkent az utóbbi 23 évben.

Sok magevő madár életében van olyan szakasz, amikor rovarokat fogyaszt – így ha az utóbbiak eltűnnek, az persze rájuk is végzetes. Ugyanakkor olyan változásról van szó, amely nem látványos: fészekről-fészekre kis veszteségekből adódnak össze ezek az ijesztő adatok.

A madárpopulációk brutális zsugorodása azt jelzi, hogy az egész tápláléklánccal gondok vannak: nemcsak a rovarok, hanem a vadnövények száma is csökken, amelyek magjai szintén hiányoznak a madarak táplálékból. Csökken a talajban élő állatok száma is, a mikrofauna, amely épp elősegítené a mezőgazdasági termelést.  Frédéric Jiguet, a STOC program koordinátora szerint a helyzet egész Európában hasonló. A kérdésre, hogy mindez visszafordítható-e, Jiguet 3 ország – a hollandok, a svédek és a britek – példájával válaszol:

„Mindhárom helyen azzal próbálkoztak, hogy a domináns mezőgazdasági modell margóján fordítsák vissza a tendenciát. Egyik esetben sem sikerült: ahhoz, hogy számottevő eredményt érjünk el, jelentős területeken kell változtatni az eddigi modellünkön, enélkül a változás észrevehetetlen marad. Mindez nem a mezőgazdászok problémája, a termelési móddal van a gond. Ha meg szeretnénk állítani a biodiverzitás csökkenését, a mezőgazdasági modellünket kell megváltoztatni, a termelőkkel összefogva.” – írta a Mérce.


Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

Szabályos madárkihalásról beszélnek a kutatók

Jelentősen csökkent Németország madárállománya: 12 év alatt 15 %-kal esett vissza a költőpárok száma. Már a házi verebekből is egyre kevesebb akad. A madáretetés befolyásolja a széncinegék evolúcióját.

A Nabu természetvédelmi szervezet szerint ez a német csökkenés mínusz 12,7 millió költőpárt jelent. Olyan gyakori fajokat is érint a probléma, mint a seregély és a házi veréb – mondta el Lars Lachmann, a szervezet szakértője. Lachmann az állományra vonatkozó 1998 és 2009 közötti adatokat elemezte, melyeket a német kormány 2013-ban jelentett az Európai Uniónak. A legújabb adatok 2019-ben várhatóak, Részletek >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás