A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: index.hu

2040-re a Csendes-óceánon úszó műanyag 90 %-a eltűnhet a The Ocean Cleanup csapata szerint. A programot már 5 éve tervezik és szeptember 8-án fogják a prototípusát vízre bocsátani.

A Csendes-óceánnal, a kaliforniai Alamedánál kezdődhet hamarosan a Föld vizeinek megtisztítása a felszínen úszó, majd szennyező mikroműanyaggá bomló hulladéktól.  A The Ocean Cleanup néven futó programot már 5 éve tervezik és szeptember 8-án fogják a prototípusát  vízre bocsátani, ami rögtön az évek során fogalommá váló nagy csendes-óceáni szemétfoltot fogja célba venni. 

A System 001 névre hallgató uszály 600 méter széles területen fogja szűrni a vizet és havi 5 tonna műanyagtól fogja megtisztítani a Csendes-óceánt. Boyan Slat holland feltaláló 18 évesen tervezte az első prototípust. Tervei szerint 5 éven belül 50%, 2040-re pedig 90%-os hatékonysággal tisztítaná meg a Csendes Óceánt a gép.  

A The Ocean Cleanup csapata szeretne időt hagyni a System 001 adatainak kiértékelésére, de közben hangsúlyozzák, hogy sietniük kell, mert az már jelenleg is ismert, hogy milyen katasztrófákhoz vezethet a vízen lebegő több tonna műanyag. A World Economic Forum felmérése szerint például 2050-ben több műanyag lehet az óceánokban mint hal. 

A csapat oldala szerint addig kell a műanyagot eltávolítani, amíg még érintetlen és nagyobb darabokban van jelen, nem amikor apróbb darabokra bomlik szét, és veszélyes mikroplasztikká válnak, ami mérgező anyagként bekerülhet a táplálékláncba.
 

A System 001 teljes költsége 21 millió euró körül van, amiben benne van a tervezés, fejlesztés, gyártás, valamint az első évben a működtetése és megfigyelése. A cég a későbbiekben a kihalászott műanyag újrahasznosításából szeretne forrásokhoz jutni. Terveik szerint saját termékeket dobnának piacra, aminek megvásárlásával lehetne támogatni az óceán tisztítását. 

 

A System 001 működéséről elmondták, hogy az uszály a víz felszínén úszna, 3 méter mélységig tartó szűrővel csatlakoztatva az uszály aljára, aminek a felső része megakadályozná, hogy a műanyag áthaladjon fölötte, míg a szűrő ugyanezt tenné az alsó 3 méteres tartományban. A rendszert 4-6 hetente kellene kipucolni, hogy ne vonzza be az tengeri élővilágot, valamint hogy helyet csináljon az újabb műanyagnak. Évente 14 ezer tonna szemetet halásznának ki, és elképzelhető, hogy építenek majd a mostaninál nagyobb uszályt is, hogy elérjék a 2040-re kitűzött célt- írta az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás