A rovat kizárólagos támogatója

A magyar piacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogéntermékek aránya, amelyeket szeptember 1-je után ki kell vezetni a piacról. A halogénizzók helyett a LED-es technológiát kell alkalmazni, a raktáron lévő készletet azonban még lehet értékesíteni.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy Magyarországon egyedül a Tungsram foglalkozik halogénizzók gyártásával, a kereskedők pedig igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz rá kereslet.

A gyártóknak volt idejük felkészülni a tilalomra

Vámos Zoltán, a Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős igazgatósági tagja megjegyezte, a vállalat időben felkészült arra, hogy az Európai Unió 2018 szeptember elsejétől betiltja a halogénizzók forgalmazását. Véleménye szerint a világítástechnikai gyártóknak is volt idejük felkészülni az új helyzetre, hiszen a közösségi rendelet még 2009-ben született, előkészítése azóta zajlik, a Tungsram pedig a termelését évek óta ennek szellemében irányítja.  A halogénizzóit a Tungsram elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesíti, így az EU szeptember 1-jétől hatályos tiltása nem befolyásolja a gyártást és az értékesítést – tette hozzá. Vámos Zoltán hangsúlyozta: a Tungsram a világpiacon prémium európai márkaként lép fel, a vállalat többnyire exportálja világítástechnikai termékeit, a termelés 95 százalékát száz különböző országban értékesíti.

Évről évre nő a kereslet a LED-termékek iránt

A Tungsram-csoport általános világítástechnikáért felelős vezetője jelezte, LED-es termékeik értékesítése évről évre 30 százalékkal nő, amelynek többnyire az az oka, hogy ez a részlegük elsősorban a LED-es technológiát már korábban is alkalmazó üzleti szférában (b2b) van jelen, és kevésbé a lakossági fogyasztói piacon.  Vámos Zoltán kiemelte, a Tungsram keresi azokat az utakat, ahol a világítástechnikai termékek hozzáadott értékkel hoznak hasznot. A magyar vállalat jelentős szerepet kíván betölteni a hazai és nemzetközi okosváros-projektekben, amelyekhez például már most is gyárt úgynevezett smart-ready LED-lámpatesteket, amelyek képesek arra, hogy szenzorokat, wifiberendezéseket, kamerákat fogadjanak be, és ezzel egy okos hálózat gerincét alkossák a közterületeken.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás