Hirdetés

Visszavonták a rendőröket a német őserdőből, az aktivisták újra kiépítik az ellenállást.

Visszavonultak a rendőrök az Észak Rajna-Vesztfáliai Hambacher erdőségből, melynek több ezer éves fáit évek óta védik környezetvédő aktivisták, és ahol az utóbbi hetekben többször is rendőri erőszakba torkollt a helyi szénerőmű erdőirtása elleni demonstráció.

Az RWE energiaszolgáltató cég az ősz folyamán az erdőség nagy részét tervezte kiirtani, hogy tovább bővíthesse a barnaszénfejtést, ami az azzal működő helyi erőmű működéséhez szükséges. Az aktivisták 2012 óta tartják ellenőrzésük alatt az erdőség egyes területeit, így tiltakozva a klímaváltozásra is hatással lévő, és a helyi természeti kincseket is károsító barnaszenes erőművek ellen. Az általuk azóta épített fakunyhók Németországban és világszerte a szénerőművek elleni demonstrációk szimbólumává vált.

A sajtó, közte Mi is, és a Mérce is beszámolt róla korábban, hogy szeptember közepe óta folyamatosan próbálták kiszorítani az erdőségből az aktivistákat a német rohamrendőrök, de a münsteri közigazgatási bíróság végül pénteken kimondta:

legalább két évre le kell állítani a további erdőirtásokat.

A bíróság szerint az RWE nem prezentált olyan bizonyítékokat a jogi eljárás során, ami egyértelműen arra utalna, hogy a munkálatok leállítása ténylegesen veszélyeztetné Észak Rajna-Vesztfália tartomány energiaellátását. Szombaton több tízezer ember demonstrált az erdőségnél újra a barnaszénfejtés és a szénerőművek ellen. A bírósági ítéletre reagálva Marin Kaiser, a Greenpeace munkatársa kijelentette:

„Jó nap virradt a klímaváltozást megakadályozni kívánókra. Gratulálok a BUND-nak [az egyik főbb erdővédő aktivista csoport – a szerk.], most van egy lélegzetvételnyi ideje a Hambacher-erdőnek. Ez egy hatalmas siker a szénellenes mozgalomnak. Emberek millióit érte sokként a hír, hogy az RWE ki akarja irtani a fákat. (…)”

A Spiegel szerint eddig több millió eurós költsége volt az aktivisták faházainak felszámolásának, mely költség így felesleges pénzkidobásnak tekinthető. Az aktivista szervezetek a rendőrség levonulásával újra megkezdték az ellenállás szimbólumaként is ismert, fákra épített kunyhók építését-írta a Mérce.

Kapcsolódó anyagok:

A fák tetején vívnak harcot a szén ellen Hambachnál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás