A rovat kizárólagos támogatója

Számos helyszínen érdekesebbnél érdekesebb környezetvédelmi programmal várták a családokat a Nemzetközi Gyermeknap alkalmából meghirdetett rendezvényeken.

Újbudán Nulla Hulladék címmel bemutatták Miller-Ferjentsik Viola Szókimondóka szókincsfejlesztő mesekönyv sorozatának legújabb részét, volt ahol vadkacsa fészket és cinke tojást lehetett simogatni, de az érdeklődők a Humusz Szövetség Ökoautomatáját is kipróbálhatták.

Budán az egyik legnépszerűbb helyszín a Bikás-dombi rendezvény volt, ahol a Humusz Szövetség sátránál többek között a komposztálás rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket. Urbán Csilla a Humusz Szövetség elnöke elmondta, hogy már jelentkezik az óvodai foglalkozások szemléletformáló hatása, hiszen sokszor a gyerekek jobban meg tudják fogalmazni a biológiai hulladék újrafelhasználásának jelentőségét mint a felnőttek.

kép: Kővágó Angéla

Urbán Csilla a Humusz Szövetség elnöke:

– Az Ökoautomata játék amit most elhoztunk, úgy működik, hogy kérdésekre kell megadni a helyes választ, korosztálytól függően, a kisebb gyerekek inkább képes kérdést kapnak, hogy pl. milyen állatok vesznek részt a humusz képzésben. Az emberek amúgy abszolút képben vannak, még a kisgyerekeket is, ha megkérdezzük, hogy tudják-e mi a komposztálás, a legtöbbjük tudja, látszik, hogy ez a folyamat már az óvodában elindult.
Hulladékcsökkentést elősegítő eszközöket is hoztunk, van a kulacs amivel a PET-palackokat lehet kiváltani, vannak itt vászontáskák, amivel a nylon zacskókat lehet, az a lényeg, hogy többször használatos alternatívákat akarunk mutatni az egyszer használatosak helyett

– A közeljövőben lesz-e olyan rendezvény ahol találkozni lehet Önökkel?

Május 31 és június 2. között lesz a zöld civil szervezetek országos találkozója ami kifejezetten szakmai program, de nyitott bárki számára. Az első napon a civil szervezetek irodáiban lesznek szekciók, a Humusz Házban a lebomló műanyagokkal kapcsolatban lesznek előadások, hogy ezek valóban környezetbarátok-e vagy mi a probléma ezekkel az anyagokkal illetve este lesz egy közösségi program ahova szintén mindenkit sok szeretettel várunk

A Humusz Szövetség sátránál dedikálta legújabb könyvét Miller-Ferjentsik Viola, aki egyben a Szókimondóka mesekönyv sorozat projectvezetője. Az új kötetben a hulladék keletkezésének megelőzésére kaphatnak tippeket a családok

kép: Kővágó Angéla

Miller-Ferjentsik Viola

– A Szókimondóka a beszédfejlesztés és olvasóvá nevelés eszköztárának bővítésére létrehozott könyvcsalád. Nem olvasni tanítunk hanem játszunk a szavakkal.
Hiszen ha a gyerekek a szavakkal úgy tudnak játszani mint egy bármelyik másik játékkal, akkor nem lesz tőlük idegen az olvasás sem. Ha megvárjuk az olvasás elkezdésével és gyakorlásával az általános iskolás korosztályt, de amúgy meg engedélyezzük azt, hogy a gyerekek sokkal korábban már internetezzenek, akkor a képek fogják uralni a fantáziájukat és a szabadidős preferenciáikat is. A mi módszerünknél a képes tördelés abban segít, hogy olvasás közben a képről tudják mondani a mesében soron következő szót, így megértik az olvasás logikáját. Az egész szóalakból indulunk ki, majd lebontjuk azt szótagokra, és végül betűkre. Az ABC-ig a sorozat végére jutunk el, mert egy betű a gyerek számára értelmezhetetlen információ, ők egész alakot látnak, és ez a módszertan a szótagokra betűkre bontást segíti.

– Miért tartották fontosnak, hogy a hagyományos gyermektémák mellett a környezetvédelemről is készüljön könyv?

– A játék csomagsorozat témája a négy elem, a vízről, földről, levegőről és a vízről tanulunk, és úgy gondoltam, hogy ez nagyon jó, de nem lesz elég ahhoz, hogy ebben a környezeti válsághelyzetben hatékonyan tudjunk állást foglalni, márpedig a környezeti nevelést a 2-6 éves korosztálynál kell kezdeni. Megnéztük, hogy milyen elérhető mesék és dalok vannak ebben a témában, és szelektív gyűjtésről még csak-csak találtunk de hulladék megelőzésről nem. Ezért erre fókuszálunk a könyvben, hiszen számos módon meg lehet előzni a hulladék keletkezését. Ha piacon vásárol az ember kimérve, visz magával vászonzsákot, visz magával a zöldségekhez kis szatyrokat, akkor máris rengeteg műanyagtól megkímélte a Földet.
Volt egy felhívásunk a Hulladék Munkaszövetséggel közösen, hogy a hulladék megelőzés gyerekdalát keressük erre érkezett pályaművek kerültek bele a könyvbe, amelyek kimaradtak azokat hamarosan a honlapunkon, fogjuk közzétenni, a www.szokimondoka.hu oldalon illetve instagram és facebook oldalunkon is sok információt találnak rólunk és a programjainkról.

– Terveznek további meséket is a bioszféra megóvásával kapcsolatban?

– Igen ez is egy ötrészes sorozat, a következő kötet a pálmaolaj előállításának és a bioszférára gyakorolt negatív hatásainak bemutatásáról fog szólni.

Szintén a Bikás-dombnál találkozhattak a macskabarátok a Magyar macskavédő Alapítvány munkatársaival, akik a beszélgetések során igyekeztek számos tévhitet eloszlatni pl. a fekete cicákkal kapcsolatban is.

kép: Kővágó Angéla

Trebbi Daniela, Magyar Macskavédő Alapítvány

– Elsődleges célunk, hogy a kóbor cicák ne szaporodjanak, mivel tudjuk, hogy Magyarországon 2-3 millió kóbor macska van. Mi a prevenciós állatvédelemben hiszünk, ami azt jelenti, hogy minél többet ivartalanítunk, a befogás-ivartalanítás-visszaengedés szisztémával. Azok a cicák akik kolóniában születtek nem feltétlen szelídek, ezért fontos hogy jelen legyünk a gyermeknapon, hiszen a lakótelepi szülőknek meg kell tanítani gyermekeiket a cicákkal való helyes bánásmódra. Az új generáció informálását és állatszeretetre nevelését nagyon fontosnak tartjuk, egy ilyen rendezvény a téves elképzelések eloszlatására is alkalmas
A macskákat később domesztikáltuk mint a kutyát, ezért ők még vadászattal is képesek élelemhez jutni, de éppen ezért fontos megértetni a gyerekekkel, hogy a cicáknak más igényeik vannak, óvatosabban kell velük bánni. A cicák nem szeretik a hirtelen mozdulatokat, amilyen finoman lépkednek, amilyen finoman viselkednek, tőlünk is azt várnák, hogy hasonlóan finoman közeledjünk feléjük. Velünk legközelebb a macskakiállításon, és persze honlapunkon az interneten – www.maved.hu – lehet találkozni. A www.cicaorokbefogadas.hu oldalon az állatbarátok gazdát tudnak keresni a befogadott cicáknak, azt szoktuk mondani, hogy ezért hatékonyabban működünk mint egy menhely, mert erről az oldalról évi 6-800 cica gazdásodik.

A növénybarátok a Budai Várban találhattak olyan foglalkozást, ahol akár egy cserép égig érő paszuly -hoz is hozzájuthattak.

kép: Kővágó Angéla

Szakács-Nagy Zsuzsa, Szamóca Kiskertész Tanoda alapítója

– Mi a Füvészkertben és az Állatkertben a Holnemvolt Várban vagyunk megtalálhatók, de ide most két programot hoztunk az “Égig érő paszulyt” és a “Magyar tájak növényeit”. Ültethetnek egy babot és készíthetnek egy kastélyt mellé a gyerekek, a babot persze otthon felnevelhetik, illetve a hungarikum növények tanösvényen egy kvíz kérdéssort kell kitölteni.
Itt olyan érdekességekről tanulhatnak, mint pl. a székelyföldi pityóka, a nagybányai szelíd gesztenye, vagy a makói hagyma. Én kertészmérnök vagyok, és amikor megszületett a saját gyerekem, akkor jöttem rá hogy ez nagyon fontos, azért vállaltam ezt, hogy a gyerekek környezeti nevelésével foglalkozom.
A Füvészkertben szombatonként tartunk 3-10 éves gyerekeknek és szüleiknek foglalkozásokat. Az időpontokat a www.gyerekkertesz.hu oldalon hirdetjük meg, minden foglalkozásnak más a témája, úgyhogy lehet jönni hozzánk sorozatban is, a Holnemvolt várban pedig nyitvatartási időben mindig elérhetőek vagyunk.

Macskák, és növények után a madarak sem maradhatnak ki a sorból, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület sátránál különféle fészkekbe és odúkba lehetett bepillantani.

Gyereknapi zöld szemléletformálás MME kép: Kővágó Angéla

Jónás Bianka, környezeti nevelő, MMTE

– Itt ki lehet találni, hogy melyik madár melyik odúban lakik. Ha valaki megfigyeli milyen madár mozog a kertben, nálunk tudunk segíteni, milyen odútípust érdemes kihelyezni, de ez sem garancia, hogy el fogja fogadni, mert ha talál természetes helyet amit jobbnak ítél, akkor oda fog fészket rakni. Hoztunk egy memóriajátékot is, ahol nemcsak madarakkal hanem más állatkákkal is meg lehet ismerkedni, és van egy hatalmas nagy molinónk is madárfajokkal ahol ki lehet találni, hogy melyik madár micsoda, fel lehet ragasztani a nevét a képre
Meglepő módon, ahhoz képest, hogy a városi, tehát belső kerületekből érkeznek, már az egészen kisgyerekek jól ismerik a madarakat, és szeretik is őket, nagy örömmel nézegetik a tollakat is, sokat felismernek közülük. Nagy kedvenc a cinke, a fácán és még a harkályokat is nagyon szeretik. Fontos, hogy a most következő nyári időszakban madáritatókat helyezzenek ki az emberek a kertjükbe, etetni nem szükséges, gyümölcsöt is találnak eleget a szárnyasok, vizet azonban kevésbé, ezzel tudjuk most leginkább segíteni őket. Honlapunkon a www.mme.hu oldalon további ötleteket és tanácsokat találnak, pl. a műfecskefészkek kihelyezéséről, vagy a madárbarát kertek kialakításáról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás