Hirdetés
Forrás: Népszava

Távhőrendszerek “okosítására” biztosít társasházak-lakásszövetkezetek számára 10-50 százalékos vissza nem térítendő támogatást a kormány. A nyáron családi házak, azután pedig társasházak számára indulhat teljes körű energiafelújítási program.

Távhőrendszerek felújítására nyújt a beruházás 10-50 százalékára rúgó, vissza nem térítendő állami támogatást a kormány – jelentette be TEGNAPI sajtótájékoztatóján Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára, valamint Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár. A kétmilliárdos keretű kiírásra – megfelelő közgyűlési döntéssel – szeptember 24. délelőtt 10 órától pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek. Kaderják Péter a – NÉPSZAVA korábbi tudósítása szerint e hónap elején általa már megelőlegezett – lépést azzal indokolta, hogy a (mintegy 600 ezer) hazai távfűtéses lakásból továbbra is körülbelül 200 ezer régi, szovjet technológiájú panelépületben üzemelő, elavult rendszer. A tapasztalatok szerint a fogyasztás lakásonkénti szabályozhatóságának megteremtése, úgynevezett okos költségosztók felszerelése, illetve a radiátorok cseréje önmagában átlagosan 10 százalékos fogyasztás- vagyis rezsicsökkenést eredményez. Kérdésre kifejtette: a forrást egyelőre körülbelül 7-10 ezer lakás felújítására tartják elegendőnek. A majdani jelentkezésre is szolgáló honlapon időközben megjelent pályázati kiírás szerint a támogatható tevékenységek közé tartozik az okos mérésre alkalmas rendszerek kialakítása, a már meglévő költségmegosztók „okosítása”, meglévő okos rendszerekbe adatgyűjtők beszerelése, valamint járulékos beruházásként az egycsöves rendszer átalakítása, strangszabályozók felszerelése, a strangok hidraulikai beszabályozása, az egyedi szabályozás megteremtése, okos termosztatikus fej felszerelése, illetve alumíniumradiátorok felszerelése.

A támogatás összege pályázatonként legalább 150 ezer, legfeljebb 75 millió forint, amiből az érintett lakásokra nem eshet 350 ezer forintnál több. A pályázatok végső benyújtási határideje 2020. március 31.

A Népszava kérdésére Weingartner Balázs kifejtette: várhatóan a nyár folyamán családi házak számára hirdetnek – akár teljes körű – energetikai felújítást lehetővé tévő, várhatóan ötmilliárdos keretű vissza nem térítendő támogatási programot. (Korábban e tárgyban szigetelési, nyílászárócsere-, cirkó- vagy akár napelemtelepítési támogatás lehetőségét említette.) Itt a támogatás mértéke a vállalt tételek száma arányában nőne. Várható tízmilliárdos nagyságrendű forrású társasházi kiírás is, a jelenleginél összetettebb pénzügyi szerkezetben. Mai cikkünk kapcsán, melyben szakértők úgy vélték, hogy a 2017-es fordulótól eltérően azért nem jegyezték máig le a május 22-én meghirdetett gázkonvektorcsere-program kétmilliárdos keretét, mert a megugró építőipari költségek miatt a 60 százalékos állami támogatás sem elegendő, az államtitkárok kifejtették: vizsgálják a helyzetet és augusztus végéig várják a jelentkezőket. Kaderják Péter a tapasztalatok tükrében lehetségesnek tartott későbbi feltételmódosítást. Ugyanakkor – emlékeztetve, hogy máskor pedig a keret túl gyors lejegyzését kapták bírálatul – úgy vélte, a felújítást tervezőknek meg kell találniuk az egyensúlyt a rendelkezésre álló különböző anyagi források között. Weingartner Balázs pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nap a keret közel felét lehívták, vagyis a jelek szerint sokan jó előre alaposan felkészültek a kiírásra.

Hiányolják a pályázatok kiszámíthatóságát

Üdvözlik a kezdeményezést, ugyanakkor továbbra is hiányolják a hosszú távon kiszámítható támogatásokat a lap által megkérdezett civil szervezetek. A többi, a figyelmet a lakossági épületenergetikai, hatékonysági fejlesztésekre irányító kormányzati kezdeményezéshez hasonlóan a most meghirdetett távhőkorszerűsítési programot is üdvözli a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) Nonprofit Közhasznú Kft. – közölte a szervezet. Mindemellett felhívják a figyelmet, hogy a vonatkozó uniós irányelv nyomán 2016 december 31-ig az ország kötelezettsége lett volna minden olyan távhővel ellátott lakásban az egyedi mérők felszerelése, „ahol ez költséghatékony”. A megvalósítás utóbbi feltételre hivatkozva nem volt teljes körű.
Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége elnöke szintén üdvözölte az okos mérés bevezetését, ami elsősorban a leolvasásokat, illetve a fogyasztás nyomon követését könnyíti, ez pedig növeli a felhasználói tudatosságot. A kiszámíthatóságot ugyanakkor már csak azért is fontosnak tartaná, mert számos lakóközösség egy esetleges jövőbeni támogatásban bízva halogatja az igencsak égető felújítások megkezdését. Az okos mérők és költségosztók felszerelése lakásonként néhány százezer forintos költség. A vezetékeket és a hőleadókat is érintő átalakítások beruházási igénye ugyanakkor ingatlanonként elérheti akár a másfél millió forintot, viszont ezzel a rezsi akár ötödével is vágható. A leginkább a kipróbált eljárások alkalmazását támogatja, illetve ilyen esetben a lakóközösség legalább kétharmadának hozzájárulását szükségesnek látja. A munkabérek emelkedését szerinte ellensúlyozhatják az egyre korszerűbb és gyorsabb kivitelezési eljárások. A lakók panaszai alapján legalább ilyen fontosnak tartaná a mellékvízmérők „okosítását”, vagyis távleolvasását is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás