Az étel létfontos, mert ebből nyerjük az energiát és tápanyagot egy aktív és egészséges élethez. Ez túlélésünk záloga. Ezért az ételhez jutás alapvető emberi jog, aminek mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A FAO a helyes táplálkozásról ad tanácsokat gyerekeknek is.Az elegendő mozgás és folyadékbevitel mellett a megfelelő ételekre is hangsúlyt kell fektetni. Ez alatt a tápláló, biztonságos és változatos étrendet értjük, hogy nagyra nőj és aktív legyél: szaladgálj, játssz, fára mássz. Számtalan tényező befolyásolja, hogy mit eszünk: az évszak, mások mit fogyasztanak, az alkalom, kultúránk vagy vallásunk, saját ízlésünk és főzőtudásunk. Talán ami a leginkább meghatározó ebben, hogy mennyibe kerül az az étel is milyen könnyen juthatunk hozzá.
Egészségünk megóvása mindenki feladata – a tiéd is! Íme azon alapanyagok és ételcsoportok, melyek egy tápláló étrend alapját képezik.
1. A gyümölcsök és zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és természetes cukorral. Egyél minden nap sok szezonális zöldséget és gyümölcsöt.
2. A gabonafélék közé tartozik a búza, rizs, zab, kukorica, árpa és még sok más. Alapélelmiszernek tekintjük ezeket, mert minden nap fogyasztjuk őket. Szénhidráttartalmukkal biztosítják a napi energiát számunkra.
3. A gumósok (krumpli, jamgyökér, édesburgonya) és a főzőbanán szénhidrátban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. A plantain vagy főzőbanán hasonlít az általunk ismert gyümölcshöz, csak kevésbé édes. Sok országban fogyasztják rendszeresen.
4. A hüvelyesekből és olajos magvakból feltankolhatunk (növényi) fehérjéből. Más fehérjeforrásoknál olcsóbbak és bővelkednek élelmi rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
5. A tejtermékek készülhetnek tehén, kecske, birka, bivaly, teve, jak vagy jávorszarvas tejéből. A sajt, joghurt, aludttej és az író kiváló kalcium-, protein- és zsírforrás.
6. A hús, halak és tojás értékes vas- és fehérjetartalommal bírnak, amitől erősek leszünk és gyorsan gyógyulunk.
7. A zsírok és olajok szintén szükségesek az egészséghez, de fontos, hogy jól válasszuk meg ezeket. Fogyasszunk többet a a növényi olajokból, magvajavakból, esetleg az avokádóból az állati zsírok, vaj, tejszín és pálmaolaj helyett, és kerüljük az olajban sült és egészségtelen zsírban gazdag feldolgozott élelmiszerek túlzott fogyasztását.
A szüleid, tanáraid és barátaid mind segíthetnek abban, hogy egészségesen táplálkozz. Adunk pár tippet, hogy mire figyelj.
Kövesd az egyharmad zöldség szabályt – Ügyelj arra, hogy minden étkezésnél a tányérod harmadát zöldségek borítsák, esetleg hetente egyszer iktass be egy csupa zöldségből álló étkezést. Lehetőleg friss, helyi és vegyszermentes zöldséget és gyümölcsöt válassz.
Segíts a konyhában – Lesd el a családtagoktól a főzés fortélyait, és állj be segíteni, ha a helyzet úgy hozza. Számtalan gyors és egyszerű receptet találsz az interneten.
Biztasd a szüleidet, hogy termelőtől vásároljatok helyi alapanyagokat a készételek helyett. Tudtad, hogy a biogazdálkodás segít a talaj egészségének megtartásában is?
Légy aktív az iskolában is – A helyes táplálkozás nem házi feladat. Ha azt látod a menzán vagy a büfében, hogy hiányoznak a zöldségek, gyümölcsök, fordulj tanáraidhoz, hogy lehet-e ezen változtatni.
Legyél kritikus fogyasztó – Olvasd el az összetevők listáját, és légy tisztában azzal, mi káros neked. Lehet egy étel nagyon csábító és szép csomagolású, ha a beltartalmi értéke alacsony. Sokszor a “light” vagy “cukor-/zsírszegény” címkés ételek nem is olyan egészségesek.
Ne hagyd magad becsapni! Azzal, hogy megtanulod, mi jó neked és a környezetnek, megőrizhetjük erőforrásainkat egy boldog, egészséges és éhezésmentes #ZeroHunger jövőhöz.
Van mondanivalód?
Pályázz az élelmezési világnaphoz kapcsolódó rajzversenyre, melyre 5 és 19 év közötti gyermekek rajzait várják november 8-ig.
Tudj meg többet
Foglalkoztató könyv: Az egészséges táplálkozás fontos
Honlap: Élelmezési világnap