Hirdetés

1800 foltos szalamandrát veszélyeztethet, hogy a vagyonkezelő építési telekként értékesíti a budaligeti völgy egy részét.

Védelmébe vette a foltos szalamandrákat Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként hirdeti a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy egyes részeit.  Budapest főpolgármestere a Facebook oldalán közölte ma, hogy haladéktalanul megkezdik a terület védetté nyilvánítását és Szalamandra-völgyre való átnevezését. Előzőleg Őrsy Gergely II. kerületi szocialista polgármester posztolt a vagyonkezelő terveiről, amivel szerinte veszélybe sodorják mintegy 1800 foltos szalamandra otthonát, mindezt ráadásul a foltos szalamandra évében.

Ez az a cinikus és felelőtlen politika, aminek véget akarunk vetni Magyarországon! Elfogadhatatlan, hogy visszaállíthatatlan természeti értékeket romboljon bárki, különösen az állam, csak azért, hogy máshol is felépíthető ingatlanok létesülhessenek – írta  a polgármester.

Őrsy a Fővárosi Önkormányzat bevonásával egyeztetést kezdeményezett a környékbeli civil közösséggel a helyzet megoldásáról – szúrta ki a HVG. “Célunk, hogy ellehetetlenítsük a konkrét beruházást, továbbá az érintett terület Natura 2000 besorolású védettséget kapjon, ezzel örökre megakadályozzuk a foltos szalamandrák életterének felszámolását”.


“Nagy veszélyben a szomszédaink, a foltos szalamandrák” – olvasható a Peticiok.com-on lévő petíciók közt az egyikben, amiben védettséget követelnek a Budaliget  környéki szalamandrák élőhelyének a helybéli természetszerető lakók.

Azt írják, a környéken élő, szaporodó és áttelelő szelíd állatok élete óriási veszélybe került, mivel a Nemzeti Vagyonkezelő építési telekként értékesítette az élőhelyüket, a petíciót írók által Szalamandra-völgynek nevezett területet. Ez az Alsó-Jegenye-völgy nevű erdőterületen fekvő telkeket jelenti (hrsz. 55512, hrsz. 55513 és hrsz. 55514, összesen 2800 négyzetmétert), a  Huba vezér utca és József Attila útja között.

Ezen a három telken és környezetében, Budaligeten, Budapest közigazgatási határán belül közel 1800 foltos szalamandra él. A foltos szalamandra védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint, ezért kérik az önkormányzatot, azonnali hatállyal rendeljen el itt változtatási tilalmat.

Az Alsó-Jegenye-völgy természeti értékei (2 MB pdf.)  c. tanulmányban gyűjtötték össze a szakemberek mindazt, amit az Alsó-Jegenyevölgy természeti értékeiről és a foltos szalamandrákról tudni kell, és hogy miért javasolják a környék természetvédelmi területté nyilvánítását.

Azt írják, a budaligeti Alsó-Jegenye-völgy Budapest II. kerületének egyik ékköve, mely látképi adottságai mellett számos botanikai és zoológiai értéket őriz. A védett természeti értékek közül kiemelkedő a stabil, jelentős létszámú, egészséges foltos szalamandra állomány. Ez a kis kiterjedésű élőhely különleges mikroklímájával és vízviszonyaival még utolsó mentsvárat jelent ennek a korábban ebben a térségben gyakori, összefüggő elterjedést mutató fajnak. Ha a Huba vezér és a Szívvirág utcák jelenlegi beépítettségét és vonalát további ingatlanok értékesítésével kívánják meghosszabbítani, akkor az a foltos szalamandrák jelenleg ismert amúgy is rendkívül szűk kiterjedésű előfordulási területének felét szüntetné meg. Ilyen mértékű élőhelyvesztés minden bizonnyal először az állomány csökkenéséhez, majd végső soron a felszámolásához, eltűnéséhez vezetne. A tervezett ingatlanok területe magába foglalná a patakmeder egy részét, kivágásra kerülne az idős gyertyános-tölgyes és megszűnnének azok a sziklaformációk, amelyek az állomány teleléséhez feltétlenül szükségesek.
Ezért kérik a terület mielőbbi védetté nyilvánítását, illetve az érintett terület átnevezését Szalamandra-völgyre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás