Hirdetés

Miután szinte minden egyes nap menetrendszerűen érkeznek a rémhírek a globális felmelegedés negatív hatásairól, rendkívül lényeges, hogy a magunk módján mindent megtegyünk a helyzet normalizálásáért. Ennek az egyik legfontosabb lépése alighanem az, hogy berögződött rossz szokásaink levetkőzése mellett környezettudatosabbá tegyük otthonunkat, amivel kevesebb fűtés, hűtés vagy éppen vízfogyasztás társaságában csökkenthetjük globális lábnyomunkat, ami hosszabb távon ráadásul a pénztárcánknak is jót tesz majd. Hogy milyen hatékony kiegészítőkkel tudjuk elérni ezt a célt?

 Hőszigetelés

A környezettudatosság kapcsán az egyik legfontosabb lépés alighanem a megfelelő homlokzati hőszigetelőrendszer kiépítése az ingatlanon, hiszen a szigetelés alapjaiban határozza meg a belső komfort fenntarthatóságának kérdését. Ma már többféle megoldás közül válogathatnak a lakástulajdonosok, ezáltal az egyszerű hőszigetelő vakolattól kezdve a 15-20 centiméter vastagságú polisztirol- vagy kőzetgyapot borításokig bezárólag. Előbbiek kevésbé hatékonyak, utóbbiak közül azonban egy megfelelően kialakított szisztémával kiemelkedően jó hatást érhetünk el, hiszen télen a benti meleg nehezebben találkozik a kinti hideggel – tehát csökken a hőcsere lehetősége –, miközben nyáron a belső helyiségekben uralkodó kellemes komfort egyszerűbben megőrizhető lesz.

Mindkét esetben jelentősen csökken otthonunk károsanyag kibocsátása, hiszen egy jól működő hőszigetelőrendszerrel a hidegebb időszakban lényegesen kevesebbet kell majd fűtenünk, míg nyáron a légkondicionáló használatát mérsékelhetjük. Ez nemcsak a környezettudatosságot erősíti, hanem a rezsiköltségeinket egyaránt csökkenti, tehát egy hosszabb távon megtérülő befektetésnek vehetjük. Fontos azonban, hogy mindig megfelelő minőségű szigetelőanyagot válasszunk az optimális hatás eléréséért, és a kivitelezés kvalitására egyaránt odafigyeljünk.

Hogy polisztirol vagy kőzetgyapot szigetelőrendszer mellett döntünk-e, az minden esetben csak rajtunk múlik. A teljesítmény tekintetében a két típus között lényeges különbséget nem találunk, ellenben az árcédula, valamint bizonyos tulajdonságok terén azért akadnak eltérések, úgymint a tűzállóság vagy éppen a hangszigetelési képességek.

 Takarékos vízadagoló

Az emberiség rendkívül felelőtlenül bánik a vízzel. A nyugati társadalom túlzás nélkül rengeteg vizet elpazarol az összkomfortos mindennapok biztosításának érdekében, így például sokaknak fel sem tűnik, hogy mekkora luxus például ivóvízzel öblíteni a toalettet, miközben a világ más részein sokan háborúznak és szenvednek azért, hogy ne haljanak szomjan. Emiatt sokkal felelősségteljesebben kellene bánnunk a rendelkezésünkre álló vízzel, ezáltal például a toalettekhez esővíz alapú külön rendszereket kellene kiépíteni, de a csapvíz használatát, az alapvető szokásokat is érdemes lehet sokaknak átgondolni.

Belegondoltunk-e már például abba, hogy milyen sok vizet pazarolunk el fogmosás közben, mikor gyakran hosszú másodpercekig folyatjuk a vizet, amíg öblögetünk? Vagy ott a zuhanyzás, melynek során rengetegen perceken át élvezik a kellemes melegvíz hatását, miközben több tíz liter víz folyik el a semmibe – gyakorlatilag felhasználatlanul. Ma már léteznek olyan takarékos vízadagolók, melyek ezeket a problémákat képesek mérsékelni, ezáltal a csapokra szerelve például csak akkor és csak addig engedik folyni a tiszta vizet, amíg odatartjuk a kezünket, vagy érzékelik a jelenlétünket. Ha minden fogmosáskor csak egyetlen litert spórolunk meg így, az naponta normál esetben legalább 2-3 liter, havonta 60-90 liter, egy év alatt pedig 720-1080 liter megtakarított víz!

Redőny 

Hogy a hőszigetelés minden otthon környezettudatos berendezkedését magasabb szintre emeli, azt már a fentiekben kielemeztük, azonban nem árt tisztában lenni vele, hogy még a leghatásosabb szigetelőrendszereknek is vannak gyengepontjai, mégpedig a nyílászárók. Az ablakok és az ajtók sajnos a legjobb kvalitás esetén is hőhidak maradnak otthonainkon, ami azt jelenti, hogy hiába szigetelnek jól a falak és a födémek, ha az üvegfelületeken keresztül szinte közvetlenül találkozik egymással a kinti hideg vagy meleg a kellemes benti komforttal. Hogy mit lehet tenni ellene?

Például egy megfelelő árnyékolástechnikai kiegészítőt, egy minőségi redőnyt felszereltetni, mely képes arra, hogy tömör palástjával megtámogassa a lakás hőszigetelését. Miként képes erre egy árnyékoló az egyes évszakokban? Egyszerűen! A kulcs a kültéri jellegben keresendő, valamint abban, hogy megfelelő szerelés esetén a redőnylécek egymáshoz szorosan illeszkedve képesek egy összefüggő réteget vonni a nyílászárók előtt, ami egy extra légkamrát jelent, tehát a kinti hideg vagy meleg nehezebben tud érintkezni a benti komforttal, ezáltal nincs kellemetlen hőcserélés. Ezt a hatást nyáron még megtámogathatjuk azzal, hogy a redőnyökkel már odakint visszaverjük a forró napsugarakat, így az általuk szállított jelentős hőenergia nem a lakásban, hanem odakint csapódik le.

Ezekkel a megoldásokkal egy redőny óriási hatással lehet a belső helyiségek hőmérsékletére, így nyáron akár 4-5 Celsius fokkal tarthatja hűvösebben a lakást, ami már elegendő lehet a légkondicionáló mellőzésére, míg télen a hőmegtartási tulajdonság növelésével a fűtés intenzitásának csökkentésére. „Erre a leginkább az alumínium redőnyök a leghatásosabbak, de érdemes kiemelni a sorból a motorizált, okos megoldásokkal automatizált megoldásokat is, melyek a kapcsolódó érzékelőkkel dinamikus önműködéssel képesek mindig optimálisan összehangolni a külső- és belső hőmérséklettel a redőny állását, hogy az mindig megtámogassa ezen a téren a lakás komfortszintjét.” – jegyzi meg Sárközi János, a Csancsa árnyékolástechnikai Bt. tulajdonosa.

Intelligens termosztát

Fentebb már gyakran felmerült a fűtés problémája a környezettudatosság tekintetében, ami nem meglepő, hiszen a kontinentális éghajlaton az év jelentős részében – általában 7-8 hónapon keresztül – folyamatosan megy a fűtés. Ennek a szabályozhatósága, folyamatosan a kinti hőmérsékletekhez való igazítása szinte lehetetlen feladat, márpedig segítségével nemcsak sokkal kiegyensúlyozottabb komfortot tudnánk tartani a lakásban, de a rezsiköltségeken egyaránt rengeteget spórolhatnánk, hiszen lényegesen nehezebb újra és újra felfűteni egy mindig kihűlő lakást, mint állandó középértéken tartani odabent a hőmérsékletet.

Ezt a célt szolgálják ma már az intelligens- vagy okostermosztátok. Ezeknek a kis szerkezeteknek a lényege, hogy saját hőigényünk betáplálásakor képesek figyelembe venni a kinti hőmérsékletet, és ehhez igazítva működtetni a kazánt, valamint a radiátorokat. A rengeteg szenzor jóvoltából folyamatosan módosulnak a rendszer értékei, figyelembe véve a hőszigetelést, a napsugárzásból származó hőenergiát, a kinti hőmérséklet változását, valamint esetenként akár az alternatív fűtési megoldásokat is. Segítségével egy szezonban lényegesen kevesebbet kell fűtésre költenünk, és ha a költségeink csökkennek, akkor értelemszerűen a kibocsátott károsanyagok mennyisége is ezzel párhuzamosan apad.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás