A rovat kizárólagos támogatója

Manapság rengeteget hallunk arról, hogy védjük és óvjuk a környezetünket. Célszerű, ha gyermekünket már kiskorában fenntarthatóságra neveljük. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amellyel könnyen és fokozatosan lehet a kisebbeket is környezettudatosságra nevelni. 

Beszélgetés a klímaváltozásról

A klímaváltozásról már a gyerekek is egyre többet hallanak, így szükséges, hogy a szülők beszéljenek róla. Ez azért is fontos, mert így elkerülhetők a tévhitek és az, hogy a gyermek emiatt aggódjon, szorongjon.

Magyarázzuk el, mit jelent, és a felmerülő kérdéseikre is adjunk választ a saját életkoruknak megfelelően. Sőt, ne csak beszéljünk róla, hanem hívjuk fel a figyelmet arra is, hogy egy-két apró dologgal, cselekedettel mennyi mindent tudunk környezetünkért tenni. Ezzel kezdődik meg a környezettudatosságra való nevelés.

Környezetkímélőbbre váltás

Az első teendő átgondolni, hogy mit lehetne környezetbarátabb kivitelre cserélni a lakásban. A bevásárlás során szatyrok helyett vegyünk egy tartósat, amelyet minden alkalommal használhatunk. Sőt, a bevásárlásra se autóval menjünk, hanem biciklivel, rollerrel, vagy csak egyszerűen sétálva. Érdemes kirándulásokat, túrákat szervezni a természetbe. Ilyenkor jó ötlet a túrára egy kulacsot vinni a műanyag palackok helyett. Hiszen ez tartós, egészségesebb is, és így kevesebb hulladék keletkezik műanyagokból.

Ajándékozás

Sok kacat, felesleges holmik, amelyeket már nem tudunk hova tenni… Ismerős, ugye? A legegyszerűbb megoldás, hogy a már nem használt dolgokat elajándékozzuk olyan gyerekeknek, családoknak, akik szívesen fogadnák, mert szükségük van rá. Így ti is megszabadulhattok a felesleges játékoktól, és emellett segíthettek a rászorulóknak. 

Kertészkedés

Még közelebb hozhatod gyermekedhez a természetet, ha nevelgethet valamilyen növényt. Esetleg egy saját kis kertet is gondozhat. Ezzel akár elérhetjük azt is, hogy több zöldséget fogyasszon, hiszen ha saját maga gondoskodik a növényekről, talán majd szívesebben is fogyasztja azokat. Ha szeretnél gyermekednek néhány kerti gyerekszerszámot beszerezni, nézz körbe a Játékliget oldalán található kerti játékok között.

Szemétszedés 

Környezetünk megóvása érdekében gyakran szokták mondani, hogy ne szemeteljünk. Ha pedig szemetet látsz az utcán, vagy az erdőben túra során szedd fel, mutass példát gyerekednek, és sarkalld őt is erre!

Újrahasznosítás

Végül az egyik legizgalmasabb dolog, amelyet környezetedért tehetsz: az újrahasznosítás. Rengeteg ötlet kering a neten, hogy mi mindent lehet készíteni például petpalackból, újságpapírból, stb. Legyetek kreatívak, és készítsetek számos izgalmas díszt, játékot. Az újrahasznosítás kapcsán pedig beszélgethettek még a szelektív hulladékgyűjtésről is, ami szintén nagyon fontos, ha szeretnéd gyermekedet környezettudatosságra nevelni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás