Hirdetés
greenfo/MTI

A viharjelző állomások villogó fényjelzésekkel tudatják, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint erős szél vagy vihar közelít. A rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertőn és a Tisza-tavon is megkezdte a munkát áprilistól.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által üzemeltetett viharjelzők október végéig működnek – emlékeztetett rá közleményben Mukics Dániel, az OKF szóvivője.

„A szél erősségétől függ, hogy milyen viharjelzést ad a rendszer.

Elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45 sárga fényű felvillanás jelzi a veszélyt, ilyenkor a vízben csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.  Óránkénti 40–60 kilométeres szelek érkezése esetén elsőfokú viharjelzést adnak ki

Másodfokú viharjelzéskor a lámpák percenként 90-szer villannak fel, ez idő alatt tilos a vízben tartózkodni” – részletezte a szakember a jelzésekkel kapcsolatos tudnivalókat. A másodfokú jelzés a viharos, 60 kilométeresnél erősebb széllökésekre figyelmeztet.

A veszélyjelzés legalább 30 perccel kell hogy megelőzze magát a veszélyt – zárta az OKF által nyújtott információk összefoglalását az MTI.

Az ingyenes viharjelző applikáció okostelefonra Tavihar néven érhető el a telefonok áruházaiban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás