Hirdetés
greenfo/MTI

Az egyik legpusztítóbb környezeti hatást az invazív növény-, és állatfajok jelentik. Kutatók most számszerűsítették a probléma mértékét: 1300 milliárd dolláros gazdasági kárt okoztak 1970 és 2017 között. Azt is megállapították, mennyivel kevesebbe került volna a megelőzés.

Megállapításaik szerint többféle szempontból okozhatnak kárt az invazív (idegenhonos, behurcolt) fajok:

♠ kihalhatnak miattuk őshonos fajok,
♠ az emberi egészséghez kötődően, mert allergének, vagy betegségeket terjesztenek, továbbá
♠ gazdasági szempontból, mert tönkre tehetnek emberek által épített infrastruktúrákat és a mezőgazdaságban is komoly kárt okozhatnak.

Azt is hangsúlyozták a kutatók, hogy az invazív fajok okozta kár exponenciálisan növekedett a vizsgált időszak előrehaladtával, a megfelelő kontroll és a megelőzés ennél sokkal kevesebbe, az okozott kár századrészébe került volna.

Arra is kitértek a tudósok, hogy ahol az ember megjelent, az invazív fajok is jelen vannak, a legtöbb esetben ugyanis általuk behurcolt olyan fajokról van szó – írták kutatók a The Conversation.com-on megjelent cikkükben. A kutatásuk eredményei a Nature-ben jelentek meg.  Felhívták a figyelmet arra, hogy a probléma súlyosságához mérten nagyon kis érdeklődés övezi az invazív fajokat akár a média, akár a döntéshozók, akár a közvélemény oldaláról.


Íme az Európára legveszélyesebb invazív állatfajok

Vannak olyan invazív fajok, amelyek már most óriási kárt okoznak és olyanok is, amelyek még nem jelentek meg Európában, de fel kell készülni rájuk – figyelmeztet egy korábbi kutatás, amelyet a Newcastle-i, a Cordóbai egyetem és belga természet- és erdővédelmi hatóság tudósai jegyeztek és amit egy európai kutatócsoport készített.

„Nyilván az lenne az ideális, ha kiirthatnánk minden invazív fajt, de a lehetőségeink anyagilag és munkaerő szempontjából is nagyon korlátozottak, különösen most, amikor annyi más dolgon van a fókusz” – mondta Pablo González Moreno, a kutatás egyik résztvevője.

Ezek a legveszélyesebb fajok a kutatás szerint:

—  óriás almacsiga NYITÓKÉPÜNKÖN (a Spanyolországban található Ebro folyó vízgyűjtő területének mezőgazdaságában komoly gondot okoz). Folytatás >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás