Hirdetés

Természetkárosítás gyanúja miatt két ügyben rendelt el azonnali és sürgős vizsgálatot Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

Május végén a Balatonfenyves melletti különösen védett madárrezervátum vízszintje kritikus szintre csökkent. A vízszintcsökkenéssel súlyosan veszélybe került a láp madár- és állatvilága, amely akár az értékes élőhely megszűnését jelentheti. Mindez akkor történt, amikor éppen június 1-től a területet – az úgynevezett ramsári egyezmény alapján – különösen védett nemzetközi vadvízi élőhelynek minősítették.

Információk szerint a terület hasznosítására a korábbi években 99 évre szóló haszonbérleti szerződést kötöttek a Hubertus Agráripari Bt.-vel, és a cég évente hektáronként 10 forintot fizet a Nagyberek-Fehérvizért (Az Index alább hivatkozott cikke szerint aí terület összesen 1900 hektáros, azaz 19 000 Ft lehet az évenkénti béárleti díj – a szerk.).

A másik súlyos természetkárosítás a Biharugrai Halastavaknál történt. Az ország egyik legértékesebb vizes élőhelyét évekkel ezelőtt privatizálták. Az egykor halakban, madarakban gazdag terület mára szinte teljesen elhanyagolttá, kietlenné vált a felelőtlen új gazdák nemtörődömsége miatt.

Az elrendelt vizsgálatoktól Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter megalapozott, gyors eredményeket vár.

Kapcsolódó cikk az Indexen: Vadászat a védett madárrezervátumban.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás