Hirdetés

Egy friss felmérés szerint kérdéses, hogy a Nobel-békedíjjal és Oscar-díjjal kitüntetett egykori demokrata párti alelnököt valóban klímaszakértőnek tartják-e az amerikai választók. Természetesen a politikai preferenciák alapján ebben az esetben is jelentős eltérést regisztráltak a kutatók.

A Rasmussen Reports szeptember első hetében 1000 biztosan szavazó amerikai polgár körében végzett kutatása szerint az amerikaiaknak mindössze negyede (24%) gondolja azt, hogy a Kellemetlen igazság című filmjével Bill Clinton számos elismerést kapott egykori alelnöke valóban szakértő lenne a klímaváltozás területén. 59 százalékuk véli úgy, hogy Gore nem számít szaktekintélynek e területen (ez 12 pontos emelkedés a 2007-ben mérthez képest), míg ötödük (18%) bizonytalan.

Igaz, a demokrata szavazók kevésbé kritikusak: 43 százalékuk tartja Gore-t a globális felmelegedés szakértőjének, míg a republikánusok négyötöde, a bizonytalan szavazók kétharmada vitatja ezt az állítást. Míg a választók kétötöde szimpatizál a politikussal, és 14 százalékuk nagyon kedvezően nyilatkozik róla, addig 53 százalékuk kedvezőtlenül, köztük 38 százalék nagyon kedvezőtlenül vélekedik róla. A pártpreferencia itt is számít: a demokraták 69 százaléka tartja szimpatikusnak a korábbi elnökjelöltet, míg a republikánusok mindössze 18 százaléka, a bizonytalanok harmada vélekedik így.

Gore megítélésében a klímaváltozás okainak átértékelődése is szerepet játszhat, hiszen az amerikaiak egyre kisebb százaléka tulajdonít az emberi aktivitásnak nagyobb jelentőséget a felmelegedésben, összevetve például a naptevékenység hatásával, és egyre többen bizonytalanok a kérdésben. Igaz, Gore elképzelését, miszerint tíz év alatt szénmentessé alakítja az Egyesült Államok villamosenergia-fogyasztását, 2008-ban is csak a lakosság harmada tartotta kivitelezhetőnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás