Hirdetés
greenfo/MTI

Száznál is több ország támogatja Párizs kezdeményezését egy környezetvédelmi világszervezet létrehozására – közölte a francia környezetvédelmi miniszter. Az ötletet több mint 30 európai, az összes afrikai, sok ázsiai és latin-amerikai ország támogatja, de az USA és Kína még nem.

Nathalie Kosciusko-Morizet erről egy nemzetközi konferencián beszélt a francia fővárosban, ahol azért gyűlt össze négyszáz szakember, hogy javaslatokat tegyen a júniusi Rio+20 világtanácskozás témáira. Az elnevezés arra utal, hogy júniusban lesz a húszadik évfordulója a Rio de Janeiro-i első környezetvédelmi csúcsértekezletnek.

Az új szervezet az ENSZ környezetvédelmi programjának a helyébe lépne, amelyet sokan kis hatékonyságúnak, és szétaprózottnak tartanak. Előnyös lenne abból a szempontból is, hogy nemcsak országok, hanem az ügyben érdekelt lényeges szereplők is fontos szerepet kapnának benne, például az ipari csoportok. Feladata egyebek között a környezetvédelmi szabványok kidolgozása és érvényre juttatása lenne. Részt vehetne a világgazdaság egészének újragondolásában azzal a céllal, hogy a "zöld" kérdések és társadalmi problémák megoldását beépíthessék a haszonra való törekvésbe – érvelt a miniszter.

"Olyan fajta környezeti világkormányzásra gondolunk, amely a jelenleginél befogadóbb, amelyben minden félnek jut hely, és nem csak a kormányok hallathatják a szavukat. A válságból kiemelkedő új kapitalizmusnak környezetvédő jellegűnek kell lennie, egyébként nem lesz új" – fogalmazott.

A francia környezetvédelmi minisztérium háttéranyaga szerint a francia kezdeményezést több mint 30 európai, az összes afrikai, sok ázsiai és latin-amerikai ország támogatja, de az Egyesült Államokat és Kínát még meg kell győzni a szükségességéről.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás