Hirdetés

2022-ben helyre kell állítani és meg kell erősíteni a környezet-és természetvédelem intézményrendszerét és önálló zöld, klímaügyi minisztériumot kell létrehozni – áll többek között a Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke által aláírt Zöldfordulat kell c. Közös nyilatkozatban.

Az LMP zöld garancia programjának minél több elemét szeretnénk látni a közös ellenzéki programban, illetve a kormányprogramban. Ennek lényege, hogy olyan életmódot alakítsunk ki, amely segíti az életminőség megőrzését. A jelenlegi életmód ugyanis fenntarthatatlan – jelentett ki Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke a Zöldfordulat kell – Közös nyilatkozat címmel tartott sajtótájékoztatón, amelyet Márki-Zay Péter összellenzéki miniszterelnök-jelölttel közösen tartottak.

A MagyarHang szerint a politikus kiemelte, az erről szóló nyilatkozatot, amelynek célja mindennek megvalósítása, az esemény végén írják alá. Hangsúlyozta, komplex szemléletváltásra kerül sor a kormányváltást követően, amelyben egységben kezelik a környezetet, a gazdaságot és a társadalmat. Vállalják az unió klímapolitikai céljainak megvalósítását, ezen belül a megújuló energia arányának növelését az energiamixben. Fontos cél a zöldterületek, a vizek, valamint a levegő minőségének megőrzése, illetve javítása. Ez utóbbi azért is fontos, mert évente 15 ezer ember veszíti életét a rossz levegőminőség miatt. Hogy mindez megvalósulhasson, önálló klímavédelmi minisztériumot hoznának létre.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy kötelességünk megőrizni a bolygót, mert azt nem őseinktől örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. – Elsődleges feladatunk, hogy vigyázzunk a tiszta környezetre – tette hozzá. Kiemelte, az összefogás minden pártja egyetért a zöld minimumban, mert az mindenkinek a közös érdeke. Vannak persze programpontok, amelyekben nincs közös álláspont, de az alapvető irányban megvan az egyetértés. Hangsúlyozta, vannak nem közvetlenül környezetvédelmi elképzelések is, például az LMP lakhatási, bérlakás-programja fontos része a zöldítésnek.

Márki-Zay szerint fontos feladat a valódi rezsicsökkentés megvalósítása is: a leg környezetbarátabb energia az, amelyet nem kell megtermelni. Ezért épületszigeteléssel, nyílászáró-cserével, hőszivattyú- vagy napelem-telepítéssel kell segíteni a legszegényebbeket, amely által nem csak a környezetet védjük, de az érintettek költségeit is csökkentjük. Jó példája ennek az a hódmezővásárhelyi program, amelynél a szegregátumban éppen ezekkel az eszközökkel csökkentik az ott élők rezsidíját. De ugyanezt a célt szolgálják a fenntartható közlekedést segítő közúti beruházások, például a körforgalmak kialakítása, amelynek köszönhetően csökkent a benzinfogyasztás, vagy hogy olyan növényzetet telepítenek a közterületekre, amely kevés gondozást igényel. De ugyanebbe az irányba mutat az elektromos, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés elterjedésének támogatása is.

KÖZÖS NYILATKOZAT

Alulírottak, Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és Kanász-Nagy Máté, az LMP – Magyarország Zöld Pártjának társelnöke közös nyilatkozatban fejezzük ki szándékunkat, hogy a 2022-es kormányváltás után a többi ellenzéki párttal együttműködve azon dolgozunk, hogy Magyarországot fenntartható pályára állítsuk.
Egyetértünk abban, hogy Magyarország fenntarthatóvá tételéhez zöld fordulatra van szükség, aminek az alapját az LMP által képviselt zöldpolitika érvényesülése jelentheti, vagyis az, hogy a környezet, a társadalom és a gazdaság csak komplex, összefüggő egységként kezelhető.

Aláírásunkkal megerősítjük, hogy támogatjuk az Európai Unió zöld törekvéseit és az EU vezető szerepét az ENSZ globális fenntarthatósági folyamataiban. Fontosnak tartjuk az európai zöld megállapodás (European Green Deal) programjának célkitűzéseit, elősegítjük azok megvalósítását. A zöld gazdaságra való átállás, a klímaváltozás megfékezése és a biológiai sokféleség drasztikus csökkentésének megállítása közös érdekünk. Támogatjuk az Unió szigorúbb klímacéljait, szem előtt tartva az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését, illetve az alkalmazkodással kapcsolatos cselekvést. Az energiamixen belül szándékunk a megújuló energiahordozók súlyának határozott növelése.

Szintén egyetértünk abban, hogy Magyarország környezeti értékeit, zöld felületeit, tavait, folyóit fokozottan kell védeni, és meg kell óvni Magyarország ivóvíz kincsét. Meggyőződésünk, hogy elkötelezett lépéseket kell tenni a levegő tisztaságáért, mert az teljességgel elfogadhatatlan, hogy évente 13-15 ezer ember hal meg idő előtt a szennyezett levegő miatt.

Mindezen törekvések érdekében 2022-ben helyre kell állítani és meg kell erősíteni a környezet-és természetvédelem intézményrendszerét és önálló zöld, klímaügyi minisztériumot kell létrehozni. Közösen olyan országot építünk, amely élhető, igazságos, ahol békében, szabadon,
társadalmi jóllétben élhetünk saját magunkkal és környezetünkkel.

Budapest 2021 november 16.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás