Hirdetés

Amerikai nyomozók lefüleltek egy nemzetközi csempészbandát, amely lefűrészelt orrszarvútülköket forgalmazott ázsiai vásárlókörének. Az amerikai környezetvédelmi hatóság szerint az akcióval a rinószarv feketepiacának jelentős forrását sikerült elzárni.

A hét végén a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) mintegy 150 ügynöke tartott házkutatást tucatnyi szövetségi államban, házakban és irodákban. Három feltételezett csempészt Kaliforniában vettek őrizetbe: a 49 éves Jimmy Kha mellett előállították 41 éves barátnőjét, Mai Nguyent, valamint a férfi 26 éves fiát, Felixet is. A razziák során az FBI ügynökei egymillió dollár készpénzt, egymillió dollár értékű aranyrudat, gyémántokat, Rolex karórákat és húsz orrszarvútülköt is lefoglaltak. Az amerikai környezetvédelmi hatóság igazgatója, Dan Ashe szerint az akcióval a rinószarv feketepiacának jelentős forrását sikerült elzárni.

Az Afrikában élő orrszarvúk – a fűvel táplálkozó szélesszájú rinó (Ceratotherium simum) és a fák, cserjék leveleit legelő keskenyszájú rinó (Diceros bicornis) – orrán növő szaruképződménynek gyógyító erőt tulajdonít az ázsiai medicina. Ősi hiedelmek szerint a porrá őrült rinószarv éppúgy alkalmas daganatos betegségek gyógyítására, mint a lankadó férfierő feltámasztására. Mivel Kínában és Vietnámban az izmosodó felső és középosztálynak egyre több tagja engedheti meg magának, hogy vásároljon az aranyárban mért "csodaszerből", az utóbbi évtizedben fellendült a csempészet. Mindkét orrszarvúfaj ugyanis szigorúan védettnek számít, így az állatok, valamint a belőlük készült termékek kereskedelmét tiltja a vonatkozó nemzetközi egyezmény (CITES).

A csempészet fő forrását az afrikai vadorzók által automata fegyverekkel leölt és brutálisan megcsonkított állatok képezik. Tavaly több fekete-afrikai országban jelentősen megnőtt a tülkükért lemészárolt orrszarvúk száma, veszélybe sodorva a hosszú évek vadvédelmi munkájának köszönhetően ismét regenerálódott rinóállományt. Ezért egyes országokban a vadőrök "megelőző" akcióba léptek a vastagbőrűek megmentése érdekében.

szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédőkszarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat zimbabwei természetvédőkMint a ZDF televízió a napokban beszámolt róla, Dél-Afrikában az utóbbi időben maguk a vadőrök "fosztják meg" szarvuktól a rinókat. Puskából kilőtt kábító injekcióval elaltatják az állatot, majd a narkózis hatása alatt lefűrészelik orráról a tülköt. A mindvégig állatorvosi felügyelet alatt lévő állat 2-3 óra múlva felébred, és – mint a német közszolgálati tv adásában látható volt – vidáman visszaüget a vadonba. A funkcióval nem rendelkező tülök hiánya nem zavarja – anélkül viszont nem válik célpontjává a kíméletlen vadorzóknak és az őket felbérelő csempészeknek.

Kapcsolódó anyagok:

Szarvuk lefűrészelésével védik az orrszarvúkat

30 óránként eltűnik egy orrszarvú

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás