Hirdetés
greenfo/MTI

Új madárles épült a biharugrai madárvártán, a 3,5 hektáros tó mellett, a tájhoz illeszkedő faépítményt a Debreceni Egyetem építész hallgatói tervezték és készítették. A látogatók mától innen is megismerhetik a ramsari vizes élőhely egyedi vízi világát.

A madárlesből a látogatók észrevétlenül tekinthetik meg a 3,5 hektáros vízfelület élővilágát, és innen a tó közepére épített költősziget élete is feltárul az érdeklődők előtt. A sziget a tó közepén azoknak a vízimadaraknak épült, amelyek kizárólag szigeten költenek, Biharugrán ilyen a cigányréce, a gulipán, vagy például a gólyatöcs védett madárfajok.

A Körös-Maros Nemzeti Park törekszik arra, hogy a területén a létesítmények önmagukban is különleges építészeti és művészeti értéket képviseljenek. A tájba illő épített környezet is gazdagítja a védett természeti értékeket – mondta Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója, aki megemlítette: a biharugrai látogatóközpont, a madárvárta jövőre is szívesen ad otthont a Debreceni Alkotó Műhely keretében rendezendő második nyári építész-tervező tábornak.

Az építésztábor ötletgazdája három mérnöktanár a Debreceni Egyetemről, aki fontosnak tartotta, hogy az elméleten és a kötelező gyakorlaton túl az érdeklődő diákok maguk is megtapasztalják a tervezés és kivitelezés egymásra épülő folyamatát egy egyhetes táborozás keretében – mondta Győrfi Zoltán, a csapat vezető tanára, aki a téma és a hely kiválasztásával kapcsolatosan említést tett arról, hogy a szomszédos városban, Komádiban született, kötődik a környezethez és a tavak élővilágához.

"A tábor ötletét a nemzeti parkkal együtt az önkormányzat is szívesen fogadta, egy kistelepülés számára az alkotótábor új előnyöket jelent, a részt vevő tanárok és diákok később szüleikkel, barátokkal jönnek vissza hozzánk, elviszik hírünket a térség nagyvárosaiba, a táborozók később szakemberek lesznek, be tudjuk őket később vonni terveink megvalósításába" – mondta Vigh Ilona, Biharugra polgármestere.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás