Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az önjelölt cár börtönei megtelnek akadémikusokkal? Orosz kutatók és tudományos újságírók nyílt levélben tiltakoznak Ukrajna megszállása ellen. A Putyinnak címzett levelükben agresszornak nevezik Oroszországot, és azt írják, hogy a háború semmi máshoz nem fog vezetni, mint az országuk „totális hanyatlásához”.

Oroszországban közel 7000 tudós és tudományos újságíró címzett nyílt levelet Vlagyimir Putyinnak egy héttel azután, hogy az orosz hadsereg elkezdte megszállni a szomszédos Ukrajnát. Levelükben azt írják, hogy a lehető leghatározottabban tiltakoznak Ukrajna katonai inváziója ellen – idézi a Die Presse az orosz trv-science.ru hírportálon közzétett nyílt levelet.

„Humanista értékek az alapjai annak, amelyre a tudomány épül” – fogalmaznak az aláírók. Hozzáteszik, hogy sok évet töltöttek azzal, hogy Ororszország hírnevét erősítsék, így válhatott sok egyéb mellett a matematika tudományának központjává is az ország. Ezek az erőfeszítések azonban most „teljesen le lettek nullázva”.

A levélben a tudósok, akadémiai kutatók Oroszországra katonai agresszorként hivatkoznak, és azt írják, hogy jelen körülmények között az országuk nem méltó arra, hogy egy „nagyszerű tudományos nemzet” legyen. Egyetlen geopolitikai érdek sem igazolhatja a halált és a vérontást. „A háború kizárólag az országunk totális hanyatlásához fog vezetni” – fogalmaznak.
A Matematikusok Nemzetközi Kongresszusát júliusban rendezték volna meg Oroszországban, de ezt azóta az invázió miatt lefújták.

Die Presse megjegyzi, hogy a nyílt levéllel az orosz tudományos élet szereplői nagyon sokat kockáztatnak. A kormány kritizálásáért komoly pénzbüntetést és akár elzárást is kaphatnak, ráadásul az orosz parlamentnél már ott egy törvényjavaslat, amely még szigorúbban büntetné azokat, akik az ukrajnai háborút kritizálni merik.
Tegnap este Putyin aláírta a törvényt: börtönbe mehet, aki háborúnak nevezi a háborút

Nyitókép: Putyin ellenes tüntetés Barcelonában 2022 febr. 24 forrás: Nacho Doce / Reuters

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás