Hirdetés
greenfo/MTI

Új módszert dolgoztak ki a kutatók a fák magasságának mérésére, az eredmények az éghajlat- és természetvédelem szempontjából is fontosak lehetnek.
Világtérképet készítettek két zürichi egyetem kutatói a fák lombkoronájának magasságáról. A térképet műholdfelvételek és egy gépi tanulásos algoritmus segítségével állították össze. A kutatásból kiderült, hogy 30 méternél magasabb fák a bolygó szárazföldi területeinek mindössze öt százalékán nőnek. A Zürichi Műszaki Egyetem (ETH) és a Zürichi Egyetem tudósai kiemelték, hogy a fák magassága a biomassza és a tárolt szén mennyiségének fontos mutatója, így a térkép nyújtotta ismeretek az éghajlat- és természetvédelem szempontjából is értékesek.

A kutatók a NASA GEDI (Global Ecosystem Dynamics Investigation) missziójának lézeres méréseit használták fel modelljük tanítására, majd az így szerzett információkat az Európai Űrügynökség (ESA) két műholdjának felvételeivel kombinálták. A neurális hálózat ezt követően automatikusan meg tudta becsülni a fák magasságát a Föld egészéről készült több százezer műholdfelvételből.

“A Sentinel-2 műholdaknak köszönhetően ötnaponta újraszámíthatjuk a növényzet magasságát, és így egy olyan megfigyelőrendszerrel rendelkezhetünk, amely az esőerdők pusztulását is figyeli” – magyarázta Nico Lang, a módszer megalkotója.

Az új módszer segíthet az éghajlatmodellezésben vagy a biológiai sokféleséggel kapcsolatos kutatásokban, és az erdők védelmére is alkalmas lehet, hangsúlyozták a kutatók.

Nyitókép: Gemenc őszi erdő fotó: Csiszár Angéla

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás