Hirdetés
greenfo/MTI

Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága! Újraerdősítik egy indiai állam egyharmadát. A szubkontinens egyik szárazság sújtotta körzetében egy helyi guru vezetésével sok ezer önkéntes dolgozik azon, hogy 2015-ig 114 millió fát ültessen el.

A párizsi Le Figaro helyszíni riportban számolt be arról, miként bontakozott ki ez a képtelennek tűnő vállalkozás, amely megváltoztathatja a mostoha természeti körülményeiről ismert Tamil Nadu éghajlatát. Az India délkeleti részén lévő rendkívül szegény állam központjában, Kojambuttúr városától mintegy 30 kilométerre lévő sivatagos fennsíkon szárit viselő asszonyok százai szorgoskodtak kezükben ásóval, a környék iskoláiból érkezett gyerekek pedig büszkén vitték a gödrökhöz a vörösszantálfa-, mangófa- és kenyérfapalántákat. A tűző napsütésben férfiak hordták a vödröket, igen óvatosan, mivel a víz olyan kincs ezen a vidéken, amelyből egyetlen cseppet sem szabad elpazarolni.

A nagy munka résztvevői valamennyien a Green Hands (Zöld kezek) néven ismert, a térség újraerdősítésére létrehozott helyi társadalmi szervezet önkéntesei. A lelkes zöldek néhány év alatt 300 ezer emberből álló faültető hadsereget teremtettek. Parancsnokuk szürkülő szakállú, telt arcú férfi, aki tanácsokkal látja el a munkára felsorakozott parasztok tömegét. Szadhgurunak hívják, az indiaiak szellemi mesternek tekintik, bölcs és karizmatikus személyiségnek, olyan gurunak, aki megnyitja az utat egy új, zöld gazdaság felé.

indiai fásítók között Sadghuru és Jacques Rocher. kép: Patrick Walletindiai fásítók között Sadghuru és Jacques Rocher. kép: Patrick Wallet

Nyugati szemmel, írja a Le Figaro, akár bolondnak is lehetne tartani azt a vállalását, hogy 2015-ig 114 millió fa elültetésével Tamilnádu földjének 33 százalékát ismét erdő borítsa, mint korábban. Szadhguru olyan meggyőződéssel hirdeti célját, hogy tömegeket tud mozgósítani. Jacques Rocher-t, az Yves-Rocher francia kozmetikai világcég alapítványának tiszteletbeli elnökét is képes volt megnyerni az ügy számára: az üzletember, illetve alapítványa 15 millió fa ültetését támogatja. A helyszínen elégedetten szemlélhette, hogyan került egyetlen napon kétezer új palánta a száraz földbe. Csupán egy liget, de a hozzá hasonlók néhány éve alatt erdőségekké gyarapodtak.

Ma ezen a kopár vidéken nehéz elképzelni, hogy korábban erdőiről volt híres. A tamilok istenként tisztelték a fákat és óvták őket, attól tartottak, hogy egy-egy fa kidöntésével magukra haragíthatják az isteneket, azok pedig elvehetik a termést vagy járványokat zúdítanak a vidékre. Ám a modernizálás és az időjárás változásai nyomán a növényzet mind ritkábbá vált, sok fát építkezésekhez vagy fűteni vágtak ki, a műtrágyázás pedig kiszikkasztotta a gyenge minőségű talajt. 2004-ben a cunami mintegy bevégezte a pusztítást. Szadhguru ekkor indította el mozgalmát: "Ha továbbra is ezen az úton haladunk, kevesebb marad Tamilnáduból, kevesebb Indiából, kevesebb a Földből" – jelentette ki.

faültetés -  india zöld kezekfaültetés – india zöld kezek

A 130 ezer négyzetkilométeres Tamilnádunak 64 millió lakója van, többségük a mezőgazdasági körzetekben él. Szadhguru kezdeményezésére sokfelé faiskolák létesültek az oktatási intézményekben, a palántákat öntöző, kapáló, művelő gyerekek váltak a program leglelkesebb támogatóivá. A parasztokat azzal nyerte meg a guru, hogy bebizonyította: a fák sikeresen akadályozzák a föld erózióját és árnyékukban új növényi kultúrák fejlődhetnek. 2006-ban pedig kiadta a jelszót: "Eszközeink szűkösségét ellensúlyozni tudja karjaink sokasága!". Egyetlen napon 850 ezer fát ültettek el Tamil Nadu-szerte, ez bekerült a Guinness-rekordok közé. A munka folytatódik. Több mint 600 iskola csatlakozott az indiai államban a merész tervhez, mindegyikük évente több mint kétezer palántát nevel. A 114 millió új fa "őrült terve" egyre reálisabbá válik – tűnik ki a francia lap riportjából.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás