Hirdetés
greenfo/MTI

Székely László miniszteri biztost bízta meg Orbán Viktor kormányfő, hogy vezesse a dunai vízlépcsőről szóló magyar-szlovák tárgyalások folyamán a magyar küldöttséget. A miniszterelnöki határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg, amely rendelkezik egyúttal Szabó Marcel felmentéséről a szakértői szintű vízlépcsőtárgyalások vezetésére adott megbízatása alól.

A nemzetközi jogászt október elején választotta meg a parlament a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettessé, amely poszt összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati, társadalmi és politikai tisztséggel.
Székely László – aki a kormányzati honlap adatai szerint 2013. január 19-ig tölti be az új polgári törvénykönyv megalkotásáért felelős miniszteri biztosi pozíciót – 1998 és 2002 között kormánybiztosként már felelt a Hágai Nemzetközi Bíróság vízlépcsőügyben hozott ítéletének végrehajtása érdekében szükséges kormányzati feladatok koordinációjáért.

Szabó Marcelt áprilisban hatalmazta fel a kormányfő a Magyarország és Szlovákia között a dunai vízlépcsőre vonatkozó, a hágai bíróság ítéletével összhangban álló szerződés létrehozásával kapcsolatos tárgyalások levezetésére. Az MTI-nek akkor adott nyilatkozatában a szakember elmondta: a magyar kabinet megújítja a tárgyalásokat a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására. Közölte, lényegében a jelenleg is életben lévő 1977-est felváltó vagy kiegészítő új szerződés elkészítése a cél, amely részletesen és mindkét fél számára megfelelően szabályozza a Duna, valamint a vízlépcső természet- és környezetbarát kezelését. Leszögezte akkor azt is: a magyar kormány nem tekinti elfelejtettnek Bős-Nagymaros ügyét, és továbbra is törekszik egy konstruktív, de a természet és Magyarország érdekeit figyelembe vevő megoldás kidolgozására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás