Hirdetés
Forrás: homeinfo.hu

Nincsenek komoly hazai bérlakás-építési programok. A szomszédos Ausztriában azonban már több mint száz éve épülnek szociális bérlakások. Az utóbbi években pedig passzívház minőségű bérlakások épülnek.

A múlt héten egy nemzetközi hőszigetelési konferencián jártam Bécsben. Az egy dolog, hogy az új főpályaudvar építkezésén annyi darut lehet látni egy helyen, mint egész Budapesten, de azért a lakásépítés területéről is hallottam irigylésre méltó információkat. Ma ezeket szeretném megosztani. Érdemes tudni, hogy Bécs városa eleve óriási ingatlanvagyonnal rendelkezik – körülbelül 230 ezer bérlakása van szerte a városban. Na, ehhez építenek most éppen 2500 új lakást – kizárólag passzívház minőségben. Egy ilyen építkezésre látogattunk el mi is a konferencia keretein belül.

Ami érdekes, hogy ebben az épületben szociális bérlakások vannak. A viszonylag sűrű beépítettség és a helyszíne teszi azzá – ez azt jelenti, mintha a IX. kerületben épülne Budapesten a ház a belvároshoz képest –, a minősége viszont kiemelkedően jó a hazai új építésűekhez képest: 18 cm monolit betonszerkezetre 30 cm(!) szürke(!) polisztirolos hőszigetelés került, a fa-alumínium ablakok 0,4-es U-értékű üvegezéssel készültek, beépítés után pedig Uw < 0,8 W/m2K, a tervezés számos egyedi ötletet tartalmaz – elég rápillantani a nyílászárók játékosságára a homlokzaton. Az épületet minősített passzívháznak szánják.

A képen látható blokkban 128 lakás kapott helyett, két tömbben, de a teljes építkezés még két másik szomszédos ingatlant is tartalmaz. Mind a három blokkot külön versenyeztette a város, mind a tervezést, mind a kivitelezést illetően. A három blokkhoz külön óvoda és egészségügyi részleg tartozik, ezek éppen a képen látható épület alján kaptak helyet. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik tömb (zöld) tetején még úszómedence is épült…

Bérlakásépítés AusztriábanBérlakásépítés Ausztriában

Jó kérdés persze, hogy mindez mennyibe kerül? Nos, a címben jelzett „más világ” ezen a ponton kezd bekúszni a képbe, eléggé a reménytelenség érzését sugallva nekünk. Az építésvezető kérdésemre elmondta, hogy nagyon jutányos áron lehet majd bérelni a lakásokat, ez 9 euró/m2 körüli bérleti díjakat jelent. Mivel a lakások 80–90 m2-esek, ennél kisebbet itt nem építenek, így gyors számolás után kikalkulálhatjuk, hogy mindez egy 80 m2-es lakás esetében 220 ezer forint/hó körüli díjat jelent(ene) forintban. Ez azért is különösen kedvező, mert erre már gyakorlatilag nem tevődik rá fűtési költség – bár egy szabályozható fűtőberendezés minden lakásba beépült. A helybeliek szerint ez Bécsben nagyon kedvező bérleti díj, a piaci lakbér ennél jóval magasabb, a legolcsóbb szociális lakbér pedig 4,5–5 euró/m2 körül van.

Árak
A dolog pikantériája, hogy egy ilyen ház felépítése Bécsben nem kerül sokkal többe, mint idehaza. Az anyagdíj körülbelül egyforma, na jó, a munkadíjakban azért van különbség. Ezzel szemben idehaza az elérhető bérleti díjak fényévekre vannak a megtérüléshez szükséges nagyságrendektől…

A kérdés tehát: ki fog Magyarországon jó minőségű(!) bérlakásokat építeni? Kiknek? Miből? És milyen szerepet szán ebből az igencsak fontos társadalmi és nemzetgazdasági kérdés megoldásból magának az állam?

A provokatív kérdésre szívesen várom a tippeket, hozzászólásokat! Persze azt is szívesen veszem, ha valaki (bennfentes információk alapján) javítja, pontosítja az iménti adatokat, számokat!

Kapcsolódó anyagok:

Ócsai energetikai kamu

Ezt is megtanulhatnánk Bécstől!

Átalakítják a fűtéstámogatási rendszert Bécsben

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás