Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Az amerikai Project Bison névre keresztelt üzemtől a jövőben kapacitást vásárolhatnak a cégek, hogy ezzel ellensúlyozzák a saját szén-dioxid kibocsátásukat.

A globális felmelegedés elleni harc egyik fontos eleme a szén-dioxid kiszűrése lehet a légkörből. Az elmúlt években számos ezzel kapcsolatos fejlesztés történt már, a probléma viszont az, hogy ezek üzemeltetése általában költséges, sok energiát emészt fel a működésük. Éppen ezért lehet hasznos, hogy az amerikai üzem megújuló energiaforrást használna.

Jelen állás szerint az amerikai Wyomingban épülhet fel a világ legnagyobb olyan üzeme, ami megköti a légkörben lévő szén-dioxidot. A szerkezet évente 5 millió tonna szén-dioxidot képes kivonni a légkörből, amit aztán szén formájában a föld mélyében tárolna el.

Az IFLScience beszámolója szerint a Project Bisont a Los Angeles-i CarbonCapture Inch és a texasi Frontier Carbon Solutions álmodta meg, és már 2023-ban megkezdheti a működését. Az üzem 2030-ra érheti el a teljes kapacitását. Ha ez teljesül, akkor ez lesz a világ legnagyobb ilyen létesítménye. Jelenleg ezt a címet az izlandi Orca viseli, az évente 4000 tonna szenet képes megkötni.

September 6, 2022. Carbon Capture Inc./Handout via REUTERS

Az üzem moduláris egységekből épül fel, ami megkönnyíti a projekt későbbi bővítését. A szén-dioxidot a légkörből vonják ki a szűrők segítségével, amelyek egyenként akkorák, mint egy busz. Az így megkötött szenet aztán a föld alá helyezik el – erre még a hatóságoknak rá kell bólintaniuk. Az üzem 100 százalékban szél- és napenergiával működhet.

A tervek szerint a kibocsátó cégek kapacitást vásárolhatnának a vállalattól, így a saját kibocsátásukat kompenzálni tudnák.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás