Hirdetés

Május 26-án a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik természetvédelmi őre egy hím kék vércsét talált legyengült állapotban Pusztaszer mellett. A fokozottan védett madarat azonnal a Szegedi Vadasparkba szállították. Állapota lehetővé tette szabadon engedését.

Mint kiderült, sérülése nem volt, elképzelhető, hogy csak a kedvezőtlen időjárás miatt gyengült le. Szerencsére jó étvággyal fogadta a felkínált tücsköket és egy hetes ápolás után újra erőre kapott. Állapota lehetővé tette a szabadon engedését, amely pénteken a megtalálásának helyén meg is történt.

A kék vércse Magyarországon fokozottan védett, kis termetű ragadozó madár. Állománya oly mértékben csökken, hogy 2006. január 1.-től az Európai Unió támogatásával komplex védelmi program (LIFE) indult e veszélyeztetett faj magyar és nyugat-romániai állományának növelése és hosszú távú fenntartása érdekében, a hazai nemzeti parkok és román környezetvédelmi szervezetek részvételével. Ez a program 2012. szeptemberétől egy újabb 5 éves időszakkal folytatódik, amely a kék vércse megőrzését, a faj védelmét szolgáló területhasználati módszerek kidolgozását célozza Magyarország és Szlovákia területén.

A történet képekben >>>

A kék vércse tipikus síkvidéki madárfaj, nyugati elterjedési határát jelenti Magyarország, keletre egészen a Bajkál-tó régiójáig megtalálható. Afrika déli részén telel. Elsősorban rovarokkal, főleg szöcskékkel, sáskákkal és szitakötőkkel táplálkozik, illetve kisebb gerincesekkel. Szívesen költenek a vetési varjú telepeiben, sőt, a megfigyelések szerint sikeresebben nevelik fel a fiókáikat egy ilyen fészektelepen, mint magányosan. Sajnos a vetési varjúk száma is rohamosan fogy, hiszen a ma már védett madarat nem is olyan régen még mezőgazdasági kártevőként irtották, így számuk 255 ezer költő párról alig 35 ezerre csökkent. Valószínűleg az élőhely-vesztés mellett ez is szerepet játszik abban, hogy a kék vércsék száma folyamatosan csökken, 2005-ben 700-800 párra becsülték a költő párok számát.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás