Hirdetés

Gyorsított eljárással bírálják el a szúnyogirtásra beadott kérelmeket – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala. Az árvíz levonulása után visszamaradó álló, pangó vizekben tömegesen fejlődhetnek ki a szúnyoglárvák.

A rovarok a kellemetlen csípésen túl fertőző betegségeket is terjeszthetnek, ezért nagy figyelmet kell fordítani irtásukra – figyelmeztet az ÁNTSZ. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja a szúnyogirtást az érintett megyék népegészségügyi szakigazgatási szervei, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ szakmai közreműködésével.

A földi és légi szúnyogirtást erre szakosodott vállalatok végzik, a szükséges engedélyt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adja ki.
Tekintettel a rendkívüli dunai árhullámra, gyorsított eljárással bírálják el a kérelmeket, hogy az irtást adminisztrációs akadályok ne hátráltassák – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A szervezett védekezésben használható szerek az emberre nem veszélyesek. A szúnyogok ellen egyénileg a szabadban riasztószer, valamint füstképző spirál alkalmazásával, zárt térben légtérkezelő aeroszol palackkal, valamint a párologtatás elvén működő szúnyogirtó folyadékokkal és lapokkal lehet védekezni. A kellemetlen csípéseket elkerülése érdekében alkonyatkor, amikor a szúnyogok a legaktívabbak, célszerű zárt térben tartózkodni, emellett a nyílászárókra szerelt szúnyoghálók is segíthetnek a rovarok távoltartásában. Fontos továbbá az esővízgyűjtő tartályokban, kerti medencében tenyésző szúnyoglárvák fejlődésének megakadályozása – közölte az ÁNTSZ.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás