Hirdetés
(X)

Sokan nem is gondolják, hogy egy építkezés milyen megterhelő lehet környezetünk számára. Gondoljunk csak a sok keletkező hulladékra, a felhasznált vegyi anyagokra vagy a rengeteg fára, amit például a szerkezet építésekor a zsaluzás során felhasználnak. A hazai piac egyik legnagyobb zsalugyártója, a Meva Zsalurendszerek Zrt azonban merőben új felfogással lépéseket tett az építkezések zöldítése felé – meglepő módon több mint 20 évvel ezelőtt, és azóta is rendületlenül halad ezen az úton.
Egy- egy építkezés faigénye, akár már egy családiház építésére vonatkoztatva is jelentős, hazánkban pedig az erdős területek aránya világ és uniós viszonylatban is alacsony. Éppen ezért minden olyan törekvés, ami az ipari célú fakitermelés visszaszorítását célozza, nagy jelentőséggel bír. Nem is beszélve a kizsaluzáshoz használt vegyi anyagokról, amelyek a végül a kályhában landoló faanyag égése során a levegőbe kerülnek.

A zsalugyártással és bérléssel foglalkozó nagyvállalat, a Meva Zsalurendszerek Zrt. éppen ezért már a kilencvenes években kereste erre a problémára a környezetbarát megoldás, így született meg az akkor Kelet-Németország egy kémiai laboratóriumában a műanyag zsaluhéj. Ez az akkor még a korát meghaladó, korszerű műszaki megoldás azon túl, hogy szinte örökéletű és ezzel hozzájárul a már fent említett ipari fakitermelés visszaszorításához, újra hasznosítható is. Így, ha valaki mégis a zsaluzat lecserélése mellett dönt idővel, akkor a régi zsaluhéjat visszaveszik tőle, ledarálják és nemes egyszerűséggel belekeverik az új masszájába. A gyártó direkt így fejlesztette azt ki még a nyolcvanas években. Ezek azonban még csak az első lépések voltak. De ne szaladjunk ennyire előre. Amíg a műanyag zsaluhéj eljut az újrahasznosítás fázisába, addig is rendszeres karbantartással, regenerálással lehet azt gyakorlatilag vadonat újjá varázsolva újra és újra az építkezéseken hadrendbe állítani, és egyúttal az élettartamát is meghosszabbítani.

Mindezt a Meva szintén bolygóbarát módszerrel, a hamarosan Magyarországon, Budapest közelében megépülő, és a régiót is kiszolgálni tervezett – ugyancsak fenntartható megoldásokban bővelkedő – új telephelyén végzi majd. Az új telehelyen a zsalutisztítási, regenerálási kapacitások jelentős bővülnek. De nézzük, miről is van szó.

Zöld megújulás

Amennyiben házépítésben gondolkodik, és Önnek is fontos a környezetbarát megvalósítás, akkor érdemes olyan felelős kivitelezőt keresni a szerkezet megépítéséhez, aki az említett műanyag zsaluhéjjal dolgozik. A műanyag zsaluhéjak „örök élete” pedig azon is múlik, hogy azokat, akár az autókat, megfelelően karban tarjuk-e. Éppen ezért a Meva, természetesen házon belül gondoskodik a műanyag zsaluhéjak élettartamának meghosszabbításáról, mégpedig az ún. zsaludoktor szolgáltatással. A hatalmas zsalutáblákat polírozzák, majd egy óriási mosóberendezésben mossák, természetesen csakis vegyszermentesen, tiszta víz felhasználásával.

Lehet még fokozni?

A vállalat „zöld” elkötelezettségéről a magyarországi ügyvezető, Botta D. Mihály a következő képpen nyilatkozott: „A Meva családi vállalkozás, amelynek több mint fél évszázados létét a környezetre tekintettel folyó üzletmenet határozta meg, és ehhez az elvhez tartjuk magunkat a mai napig is.” Mindezt pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a 2023-ban, a Dunakesziben tervezett új telephelyük tervezése is a fenntarthatóság jegyében történt. A 25 000 négyzetméteres területen megvalósuló beruházás energiaigényét ahol csak lehetett megújuló energiával biztosítják. A 3 200 négyzetméteres, irodákat és karbantartó üzemet is magába foglaló csarnok tetejének teljes felületére napelemeket telepítenek, ez adja a világításhoz, a fűtéshez, az elektromos targoncák töltéséhez, és a hatalmas mosóberendezés működtetésének egy részéhez is a szükséges energiát. Korábbi podcastunk: Amikor műanyaggal csökkentjük egy építkezés ökolábnyomát

Az innovatív MEVA megoldásokkal készült projektekről ITT olvashat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás