Hirdetés

Huszonegyedik alkalommal adták át Magyarország, és egyben a közép-európai régió legrangosabb természetfotós szakmai elismerését, Az Év Természetfotósa díjat.

A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2013 pályázat legjobb képeiből a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Magyar Természettudományi Múzeumban rendeztek lélegzetelállító kiállítást, amely megnyitó ünnepségén, 2013. november 5-én adták át a pályázat díjait is.

A GDF SUEZ neve Magyarországon mára már összeforrt a fotóművészet és a fotózás támogatásával. Az Év Természetfotósa pályázaton kívül a Társaság idén első ízben támogatta a Magyar Sajtófotó Pályázat Természet és Tudomány kategóriáját, továbbá egy saját természetfotó pályázattal indította el Facebook oldalát, amelyre a vártnál sokkal több, mintegy 6000 természetfotót töltöttek fel a rajongók.

A világ legnagyobb közüzemi szolgáltatójaként a GDF SUEZ elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek. A fenntartható fejlődés nemcsak a gazdasági teljesítmény fogalmát foglalja magában, hanem a hosszú távú, felelős gondolkodást, az ember és a természet tiszteletét, valamint környezetünk megóvását. A GDF SUEZ Csoport magyarországi leányvállalatai több olyan programot is támogatnak, melyek a környezet megóvását, a zöld élőhelyek fenntartását és fejlesztését szolgálják. A GDF SUEZ nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is. A Társaság tevékenysége során arra törekszik, hogy folyamatosan lépést tartson a technológiai fejlődéssel és működése során a legmodernebb technológiák segítségével minimalizálja a CO2 kibocsátását. A GDF SUEZ támogatásának köszönhetően 2013-ban is szerepelt az Év Természetfotósa pályázat kiírásban A természet energiái kategória, melynek díját Csiba Péter, a GDF SUEZ általános vezérigazgató-helyettese adta át. „A GDF SUEZ-nél kiemelten fontosnak tartjuk az olyan művészeti ágak támogatását, amelyek felhívják a figyelmet környezetünk és lakhelyünk szépségeire, de mindamellett emlékeztetnek is a természet védelmének fontosságára.”– mondta el Csiba Péter a kiállítás megnyitójának alkalmával.

Az Év Természetfotósának járó kisplasztikát a pályázaton Máté Bence vehette át – aki egyúttal Az Év Természetfotóját is készítette –, Az Év Ifjú Természetfotósa Balla Tihamér, míg Az Év Búvárfotósa Tökölyi Csaba lett. A több mint százhúsz lebilincselő fotográfiából rendezett kiállítás 2014. január 27-ig – a Magyar Természettudományi Múzeum nyitva tartási ideje alatt – látogatható.

 

Máté Bence: tányérajkúak. Az év természetfotója 2013.Máté Bence: tányérajkúak. Az év természetfotója 2013.

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok az idén is alaposan kitettek magukért. A 2013-as, pályázatra 307 pályázó 3822 fotóval nevezett, összesen 14 kategóriában. Az elismert szakemberekből álló zsűri (Kármán Balázs, Bánkuti András, Dombovári Tibor, Forrásy Csaba, Kalotás Zsolt, Novák László és Vizúr János) az idén is a pályázatot kiíró, és a versenyt szervező naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége megbízásából kifejlesztett, saját online szavazórendszert használta, amely a technikai lebonyolítás tekintetében is a világ élvonalába emelte a megmérettetést.

A beérkezett pályaműveket a szakemberek három lépésben bírálták el – amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt –, ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 123-ra.

Balla Tihamér, az év ifjú természetfotósa: Tavaszi szél...Balla Tihamér, az év ifjú természetfotósa: Tavaszi szél…

Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora az idén is – immáron harmadik alkalommal – a GDF SUEZ Energia Zrt. A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban „A természet energiái, zabolátlan erők” kategória – amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki – e kategória nyertese Gergely József Tűzmadarak című képével.

Összesített eredmény alapján Az Év Természetfotósa címet 2013-ban Máté Bence nyerte el, akinek Tányérajkúak című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő Ferenc makói szobrász kisplasztikáját, a Canon jóvoltából egy Canon EOS 6D professzionális fényképezőgépet és a támogatók által felajánlott tárgyjutalmakat. A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfolió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Balla Tihamér, 1997-ben született szegedi diák kapta. A legjobb búvárfotós elismerést Tökölyi Csaba érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

Tökölyi Csaba, az Év Búvárfotósa: A móló alatt.Tökölyi Csaba, az Év Búvárfotósa: A móló alatt.

A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak, a díjak összesen mintegy kétmillió forint értékűek.

naturArt – Kezdetektől a minőség

Tizenhárom kiváló magyar természetfotós huszonegy évvel ezelőtt elhatározta, hogy e hihetetlenül összetett, a fotográfia legnehezebb válfajának tartott területén sorompóba hívják a társaikat. Ehhez támogatóra is leltek: a Dunapack Kft. a kezdetek kezdetén a pályázat mellé állt, s azóta is hűségesen támogatja az időközben „felcseperedett” kezdeményezést. E kijelentés nem túlzás, hiszen Az Év Természetfotósa az eltelt huszonegy év alatt nemcsak „felnőtté vált”, de Európa egyik meghatározó természetfotós megmérettetésévé növekedett.

A kiállítás anyaga könyv formátumban is megjelent, melynek ajánlóját Kiadványfigyelő rovatunkban tudja elolvasni.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás